3D-printing har allerede eksistert i snart 40 år, men det er de siste årene at utviklingen virkelig har skutt fart.

Nå 3D-printes våpen, eneboliger og til og med menneskelige kroppsdeler. I tillegg har metoden gått fra kun å lage prototyper til å bli brukt til masseproduksjon.

Mest spennende av alt – i hvert fall for oss som er over gjennomsnittet interessert i verdensrommet – er likevel at 3D-printere skal hjelpe oss å reise til Mars, og kanskje også bosette oss der.

NASA og flere private selskaper har i årevis jobbet knallhardt for å sende mennesker til Mars. Det innebærer tre vesentlige steg:

** Å komme oss til Mars

** Å bo der

** Å komme oss tilbake

3D-printere kommer til å spille en viktig rolle gjennom hele reisen.

Steg 1: Komme seg til Mars

Siden det er så ekstremt dyrt å frakte ting opp til verdensrommet, er det mye å spare på å bruke materialer om igjen.

NASA har derfor gått til anskaffelse av en såkalt «refabricator», som i dag er installert i Den internasjonale romstasjonen.

Dette er tidenes første kombinerte 3D-printer og gjenvinningsmaskin. Med den kan du printe ut et verktøy, og når du ikke trenger det mer, kan du legge det tilbake igjen, og maskinen gjør den om til en ny del du trenger.

For eksempel kan du printe ut en hammer, slå inn noen spikre og legge hammeren tilbake i maskinen, som så gjør den om til en gaffel.

Det gjør 3D-printeren ekstremt ressurseffektiv, noe som kommer godt med da Mars befinner seg i gjennomsnitt 225.000.000 kilometer unna oss (avstanden varierer fra 54,6 millioner til 401 millioner kilometer avhengig av hvor planetene er i banen sin rundt sola).

** Nå tilbyr Noroff et studie i digital prototyping. Her vil du lære å skape morgendagens produkter, blant annet ved hjelp av 3D-printing. Les mer!

Steg 2: Bo på Mars

Det er over 40 år siden romsonden Viking 1 landet på den røde planeten. Men å bo der for mennesker er ikke akkurat enkelt, med tanke på de ekstreme forholdene. Temperaturen varierer fra 20 plussgrader til 153 minusgrader. Dessuten inneholder lufta knapt noe oksygen. Mens luften i atmosfæren vår inneholder 21 prosent oksygen, er andelen kun 0,13 prosent på Mars.

Siden det er så ressurskrevende å frakte varer fra jorda, er nøkkelen for å kunne bo der over tid, å benytte seg av råmaterialene som allerede er der.

En plan er å sende store 3D-printere som spytter ut sement laget av stein og sand som finnes på Mars. Printerne kan dermed begynne å bygge en landsby før et eneste menneske har satt sine føtter på planeten.

Det er estimert at disse 3D-printerne kan bli sendt til planeten om seks til åtte år.

Steg 3: Komme seg tilbake til jorda

Etter å ha bodd på Mars, er neste steg å komme seg trygt tilbake til jorda.

Selskapet Relativity Space jobber nå, i samarbeid med NASA, med å utvikle 3D-printere som kan produsere nye raketter på Mars, slik at romfarerne kan komme seg tilbake til jorda etter endt oppdrag. Selskapet hevder selv at de kan produsere en rakett på kun 60 dager.

Teknologien de bruker gjør det mulig å bygge en rakett med under 1000 deler. Vanligvis brukes det 100 ganger flere.

Målet til Relativity Space er at alle raketter i fremtiden skal bli produsert av 3D-printere. Siden store deler av utgiftene til romfart i dag er lønn til ansatte, kan det føre til at reiser til andre planeter blir langt billigere.

Interessert i 3D-printing?

Noroff har startet et studie i digital prototyping. Studiet gir praktiske ferdigheter innen 3D-printing, mekanisk design, digital modellering og produktutvikling.

Sammen med moderne prosesser for produktutvikling, vil man gjennom digital prototyping kunne lage tidsbesparende og kostnadseffektive produkter som utkonkurrerer tradisjonell produksjon.

Les mer om studiet her!

Toppbilde: NASA