Enten du er flygeleder for en intens og risikabel romferd eller sitter med mer allminnelige oppgaver, kan du dra lærdom av NASA-legenden Gene Kranz’ metode for å løse problemer.
Kranz vet nemlig en ting eller to om uventede problemer. I løpet av sine 34 år i NASA, var han flygeleder for flere av romferdene i Gemini- og Apollo-programmene, deriblant den første månelandingen med Apollo 11 og den ulykksalige Apollo 13-ferden.
Sistnevnte var en planlagt månelanding som gikk skeis da en oksygentank eksploderte 56 timer etter oppskytning.
Gene Kranz og hans team i kontrollsenteret måtte dermed bruke all energi til å få de tre astronautene tilbake i live.
For mange er han kanskje best kjent i skikkelsen til skuespiller Ed Harris, som fikk en Oscar-nominasjon for å ha portrettert Kranz i Apollo 13. I filmen er det flygelederen som slår fast at «Failure is not an option».
Ifølge magasinet Fast Company, var den virkelige Kranz en forbløffende effektiv leder, og et glimrende forbilde, ikke bare som leder, men som problemløser.

Men du trenger ikke være rakkettforsker for å dra nytte av erfaringene til Kranz. Den innflytelsesrike flygelederen angrep alle oppgaver med tankefull og målrettet problemløsing.
«Work the problem» er Kranz’ fremste formaning. Det innebærer å gå metodisk frem, og unngå å syns og gjette. Fremgangsmåten hans omfatter åtte steg for å løse et problem:
- Definer problemet
- Fastslå en målsetting
- Formuler flere alternative løsninger
- Evaluer mulige konsekvenser ved hver løsning
- Bruk analysene og velg én eller flere fremgangsmåter
- Planlegg implementeringen
- Iverksett med fullt engasjement
- Gjør tilpasninger etter hvert som ny data kommer inn
Kanskje virker det litt tungvindt å skulle gå gjennom en åtte punkter ved hvert minste problem. Men det kan være en nyttig å gå systematisk til verks for eksempel hvis det går trådt med en skoleoppgave. Da har du større sjanse for å holde følelsene i sjakk.
– Når noe skjedde la vi rolig frem alle valgmulighetene og nederlag var aldri en av dem. Vi fikk aldri panikk og ga aldri opp å lete etter en løsning, forklarer Jerry Bostick som var med i Apollo 13-gruppen.
Når det brenner på dass og det nærmer seg innlevering, kan det altså være hensiktsmessig og følge en fast sjekkliste for og unngå at stress og følelser tar overhånd.
Dette blir spesielt viktig når du jobber sammen med andre. God samarbeidsvilje gjør at dere kan holde egoer i sjakk og gjør at gruppen kan forutse utfordringer både på kort og lang sikt.
Selv om du ikke har tilgang på NASA-kompetanse på prosjektene du jobber på, frykt ikke. Dere kan fint utnytte kunnskapen og ferdighetene deres på best mulig måte så lenge dere snakker sammen.
Ok – essensen av dette har du kanskje hørt et titalls ganger tidligere.
Men det er nok også litt av poenget, nettopp fordi det faktisk funker. Problemløsing handler tross alt nettopp om på løse noe uløst, og da kan en rasjonell og systematisk fremgangsmåte være en grunnleggende forutsetning for å lykkes.
Og er det ikke betryggende å vite at selv de smarteste vitenskapsfolkene til syvende og sist faktisk jobber etter ganske enkle prinsipper?
- Noroff tilbyr treårig høyskoleutdanning, yrkesrettet fagskoleutdanning og nettstudier som byr på mange spennende problemer og oppgaver i et fremtidsrettet læringsmiljø. Les mer om studietilbudet vårt her.
Kilder: Fast Company, Lifehacker, Wikipedia
Toppbilde: NASA/Sandra Joseph og Kevin O’Connell, via Wikimedia Commons