Innen nevrovitenskapen går magi og vitenskap hånd i hånd inn i fremtiden. I hvert fall når det gjelder teknologien som blir brukt.

Under det årlige møtet til Society for Neuroscience, viste forskere hvordan de kan  gjenskape nevroner og hjernestrukturer ved hjelp av den samme teknologien som blir brukt til rendering i Harry Potter-filmene.

Årsaken er at teknologien som brukes for å lage de fantastiske beisene i filmuniverset, omgjør enorme datamengder til bilder. Nettstedet Spectrum skriver at forskere ved University of Southern California derfor mener metodene er som skreddersydd for bilder fremstilt ved hjelp av MR.

De har skrevet koding som gjør det enkelt å plotte inn data fra hjerneskanninger i programvaren.

Kombinert med VR-teknologi, kan forskerne dermed utforske hjernen i 3D, og til og med utføre virtuelle disseksjoner av hjernen.

– Dette kan være svært nyttig for å lære seg nevroanatomi, sa Tyler Ard da han la frem resultatene gruppen ved USC har utviklet. En av Ards demonstrasjoner viste hvordan de kan plukke fra hverandre fargekodede segmenter av en hjerne fremstilt tredimensjonalt.

  • Noroff tilbyr studier innen visuelle effekter både som fagskoleutdanning og nettstudier. Ler mer om studiet her.

Et annet nytt prosjekt bruker VR til å spore nevroner i mikroskopiske hjerneskanninger.

Én kubikkmillimeter av hjernevev inneholder omtrent 50 000 nevroner, og hver av disse kan danne 6 000 forbindelser med naboene sine, skriver Spectrum.

Frem til nå har man brukt todimensjonale bilder i undersøkelsene av nevroner. Men ved å gjenskape bildene som tredimensjonale VR-landskap, kan forskerne bevege seg blant bildene de har skannet, i stedet for å måtte snu og vende på flate modeller.

Vi videoen over ser du hvordan bevegelsene til nevroner markeres i den virtuelle hjernen ved hjelp av håndkontrollere.

– Dette er en langt mer naturlig og direkte måte å samhandle med tredimensjonal informasjon, mener Will Usher ved University of Utah som demonstrerte VR-programmet under Society for Neuroscience-samlingen i november.

Ifølge Usher er det også en mer effektiv arbeidsmåte. Fire nevroforskere med trening i å spore og kartlegge nevroner utførte de samme undersøkelsene av synssenteret i en apehjerne både i VR-landskapet og på en alminnelig datamaskin.

Resultatene var ikke bare like nøyaktige – forskerne utførte arbeidet 1,7 gang så hurtig!

Begge disse forskningsprosjektene skal etter planen være tilgjengelige for offentligheten allerede neste år.

Og dette er nok en påminnelse for hvordan teknologi har mange forskjellige bruksområder: Noe som blir til magi i film og underholdning, er teknologiske fremskritt innen hjerneforskning!

  • Ved Noroff kan du ta fremtidsrettede digitale utdanninger i blant annet 3D design og animasjon, visuelle effekter og filmproduksjon. Les mer om studietilbudet vårt her.

Kilder: Spectrum, Scientific American, Store norske leksikon, Wikipedia

Toppbilde: Arthur Toga, via Spectrum