Knapt noe marked er så heseblesende som det internasjonale tech- og kodemarkedet.

Hvert år kommer nye produkter, nye standarder og nye krav fra publikum. Dette resulterer i enormt mange linjer med kode som skal produseres — og i takt med det teknologiske skiftet endres også etterspørselen etter utviklernes tekniske ferdigheter.

Ifølge nettstedet Bloomberg Technology er det spesielt én type skills som er ekstremt ettertraktet akkurat nå.

Et lite hint om hva dette er ligger i navnene «Siri» og «Alexa» — også kjent som virtuelle assistenter basert på talegjenkjenning.

«Siri» er Apples bidrag og er tilgjengelig for alle med Mac eller iPhone. «Alexa» er Amazons stolthet, og Google er også selvsagt med i konkurransen med sin «Google Assistant».

For å skape slik teknologi er det essensielt å ha med spesialister på det som kalles natural language processing — et område innenfor datavitenskap og informasjonsteknologi der man jobber med å kombinere kunstig intelligens og maskinell språkforståelse.

Ifølge Bloombergs artikkel har programmerere med slik kunnskap opplevd en vanvittig økning i etterspørsel, og i siste kvartal 2016 fakturerte de angivelig hele 2300 prosent mer enn året før. En grei økning.

Tallene er ifølge Bloomberg hentet fra nettstedet Upwork, en internasjonal plattform hvor utviklere tilbyr sine tjenester.

På topplisten av Upworks liste over ønskede skills og tech-ferdigheter finner vi også Swift, som brukes for å lage apper for Apple-enheter, og Tableau, som brukes for å visualisere data.

Listen over attraktive tech-ferdigheter inneholder også noen hint om hva som kanskje ikke er så populært lenger, for eksempel så har etterspørselen etter twitter-analytikere falt med hele 51 prosent i løpet av et knapt år.

Hele topp 20-listen ser slik ut:

null

null

I det norske markedet er det også stor etterspørsel én spesiell gruppe — nemlig folk med frontend-skills.

Frontend er kort fortalt det vi ser og forholder oss til når vi for eksempel åpner en nettside eller bruker en app. I motsetning til backend, som er det som ligger i bakgrunnen – mot databasen og serveren.

  • Lurer du på noe mer? Vi har allerede stilt noen av de vanligste spørsmålene om frontend – og svart på dem her. 

Det er fort gjort å forveksle frontend med webdesign. Det er ikke så rart – webdesign er nemlig bare ett eksempel på hva en frontend-utvikler driver med. Men for ti år siden lignet kanskje frontend mer på webdesign enn det gjør i dag. Den gang var det et yrke som ble sett på som kreativt og småhipt, men hadde ikke samme tyngde som programvareutviklere.

I dag er dette snudd på hodet.

Frontend har blitt mye viktigere, og det stilles høyere krav til utviklerene og deres evne til å tenke systemarkitektur. En frontend-utvikler må i dag kunne mye programmering, og mange mener yrket har fått en høyere status.

En utdannelse i frontend lærer deg altså å skape visuelt imponerende og kreativt design, og gir deg samtidig den tekniske kompetansen til å sette ideene dine ut i livet.

Og etterspørselen etter folk som mestrer akkurat den kombinasjonen har altså skutt i været.

Fremtidens utviklere

Store deler av etterspørselen er forårsaket av hele web-bransjen er i endring, og en av driverne bak etterspørselen etter frontend-utviklere er at utvikling har blitt mer spesialisert.

Lager du en app i dag må den fungere ikke bare til iOS, men til tre ulike operativsystemer. Dette blir raskt komplisert, og derfor benytter stadig flere seg av webapplikasjoner i stedet — og da trengs … ja, du gjettet det.

  • Vil du skape fremtidens nettsider, software og apper? Noroff tilbyr 2-årig utdanning i Frontend-utvikling i Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand – og som nettstudier
    Les mer her