Se for deg en laser som ved hjelp av pulver, varme og trykk lager en solid metallform. Denne metoden, kalt 3D-printing, brukes allerede av Volkswagen og kan på sikt revolusjonere bilindustrien.
Biler har i det store og det hele blitt produsert på samme måte i hundre år. Roboter har tatt over deler av jobben, men de fleste biler blir fortsatt produsert på samlebånd med tusenvis av enkeltdeler, på samme måte som i 1915.
Det kan være i ferd med å endre seg. Produsenter har allerede 3D-printet biler i noen år nå. Den lille elbilen Strati var først ut. Toseteren er enkel og stilig og produsert – printet – i den gamle industribyen Detroit av Local Motors.
Men vent litt, hvordan fungerer 3D-printing igjen?
En 3D-printer er ikke så ulik fra en vanlig «2D-printer» som mange allerede har i hjemmet sitt. En tradisjonell printer har et skrivehode som beveger seg langs en X-akse, mens et papir, som danner Y-aksen, mates gjennom skriveren. En 3D-printer fungerer likt, bare at den har en tredje dimensjon, Z-aksen. Den skriver altså ikke bare nedover og bortover, men også utover.
3D-printeren består av to hoveddeler, et skrivehode og «en seng». Det er flere måter disse kan samarbeide på. Èn er at hodet beveger seg i X- og Z-aksen, mens sengen beveger seg på Y-aksen.
Kutter tid og kostnader
Foreløpig blir teknologien i bilindustrien mest brukt til å produsere verktøy, bildeler og prototyper. Volkswagen, Audi og Ford er blant produsentene som satser på 3d-printing. Det gjør at de kan kutte i kostnader og produksjonstid, skriver The Drive.
Dette gjelder særlig i prototyping. Ingeniører er i ferd med å oppdage at de kanskje ikke trenger maskiner til mangfoldige millioner kroner for å lage prototyper, skriver nettsiden Machine Design.
* Noroff tilbyr toårig studie i digital prototyping. Studiet gir deg praktiske ferdigheter innen mekanisk og konseptuelt design.
Særlig små, komplekse deler er perfekte å printe ut.
– 3D-printing har allerede spart oss enorme mengder tid når det kommer til svært små deler som brukes i utvikling og billøp. Teknologien reduserer vekten og hjelper også når delene skal ha flere funksjoner, slik som nedkjøling og luftflyt, sier Knuth Walczak, sjefen for Porsches innovasjons og utviklingsavdeling, til Volkswagens nettsider.
Stort marked
Innen 2020 er det globale markedet for 3D-printing forventet å nå 75 milliarder kroner, ifølge Global Industry Analysts.
I dag bruker produsentene teknologien på ulike måter. Den britiske produsenten Mini bruker 3D-printing til å produsere ulike stylingelementer, som etter hvert skal leveres etter personlige ønsker.
Da Formel 1-laget til McLaren i fjor trengte en ny spoiler mellom to billøp, hadde de ikke tid til å få en produsert med konvensjonelle metoder. Det var under to uker til en turnering i Kina, og å produsere en spesialtilpasset spoiler tar vanligvis en måned. Men med 3D-teknologi var den klar i tide.
Interessert i mekanikk og teknologi?
Noroff har startet et studie i digital prototyping. Studiet gir praktiske ferdigheter innen 3D-printing, mekanisk design og konstruksjon, digital modellering og produktutvikling.
Sammen med moderne prosesser for produktutvikling, vil man gjennom digital prototyping kunne lage tidsbesparende og kostnadseffektive produkter som utkonkurrerer tradisjonell produksjon.
Toppbilde: Skjermdump, Local Motors (via Youtube)