Dersom passordene våre havner i feil hender, kan de gjøre stor skade.
Brukernavnet og passordet ditt er nemlig de viktigste barrierene for å beskytte dine e-poster, bilder og hele din digitale identitet.
Heldigvis er det mulig å gjøre mye selv for å bli tryggere på nett. I mai skrev eksperter ved det amerikanske forvaltningsorganet NIST en rapport om nettsikkerhet som er full av nyttige råd.
Som vi skal se, knuser den også noen myter om hva som er god passordskikk.
1) Bruk et passordprogram
Først og fremst, last ned en app som holder styr på passordene dine. Såkalte «password managers» lager unike og robuste passord for alle kontoene dine. Disse programmene lagrer passordene og PIN-kodene dine i en kryptert fil, som du får tilgang til gjennom ett enkelt passord. Dinside har en oversikt over programmer.
I stedet for å pugge lange og kompliserte passordet til alle de titalls kontoene dine (eller bruke det samme passordet overalt), trenger du altså bare å huske ett. Så hvordan lager du et episk godt passord? Følg med!
2) Størrelsen er (nesten) alt
På tross av anbefalinger om å bruke spesialtegn og store bokstaver her og der, så betyr lengde mest. «kanye avocado skogmus» er bedre enn «hei@l$k». Passordet bør være minst 8 tegn, råder ekspertene, men helst lenger. Dersom du kommer opp i 12-15 tegn, blir det langt vanskeligere for uvedkommende å få tilgang til de private filene dine.
3) Selvfølgelig
Ikke bruk tallserier som «12345678910 …», og tro at det er godt nok. Det bør vi egentlig ikke behøve å si, men mange går likevel i fellen. Det mest brukte passordet i 2016 var nemlig «123456», ifølge Keeper Security. 17 prosent brukte det!
4) Hold spesialtegnene unna hverandre
Dersom du først bruker spesialtegn, som mange programmer tvinger deg til, unngå å klumpe dem sammen. Det er det nesten alle gjør, noe som igjen gjør det enklere for hackere å knekke passordet.
5) Behold passordet
Flere selskaper tvinger sine ansatte til å endre passord hver tredje måned. Det gjør vel systemet tryggere, eller? Nei, sier ekspertene. Desto oftere du bytter passord, desto oftere vil du glemme det. Dessuten vil du ofte bare bytte ut små deler av passordet, og beholde det meste. Bytt derfor passordet kun dersom du mistenker at noe er galt.
6) Kvitt deg med hint
Noen steder lar deg skrive inn et hint dersom du har glemt passordet, ikke bruk dette.
7) Unngå navnet på tjenesten
Passordet til facebookkontoen din bør ikke inneholde «facebook». Passordet til hotmailkontoen din bør ikke være «hotmailpassord». Slutt med det, takk!
Interessert i datasikkerhet?
Noroff tilbyr bachelor i digital etterforskning, et studium der du lærer om datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Graden sentreres rundt temaer som informasjonssikkerhet, systemsikkerhet og nettverkssikkerhet
Kompetansen er svært ettertraktet i arbeidslivet. Den gir deg mulighet til å jobbe i politi og etterretning, eller med datasikkerheten for små og store selskaper.