Er du interessert i å lære deg webutvikling og design? Slik kommer du i gang i en fei!

Arbeidsmarkedet skriker etter gode frontend-utviklere til å lage fremtidens nettsider, programvarer og apper. Hører du kallet?

Her er 7 raske tips til deg som vil lære deg HTML og CSS.

1) Aller først: Hva er frontend?

Frontend er egentlig akkurat det det høres ut som. Det er det som ligger foran, på framsiden, eller – som Store norske leksikon formulerer det – nærmest brukeren.

Sagt på en annen måte: En frontend-utvikler skriver koden bak det du kan se og interagere med når du åpner en nettside, et program eller en app.

Dette til forskjell fra backend, som ligger «lenger bak» – nærmere serverne og databasen.

– Du trenger ikke å ha mange forhåndskunnskaper for å lære deg frontend. Dersom du kan det helt grunnleggende om datamaskiner og nettlesere, er det nok, sier Shabana Jahan, faglærer ved Noroffs frontend-utdanning.

  • Noroff tilbyr frontend-utvikling som fagskoleutdanning og nettstudier. Les mer her!
Shabana Jahan. Foto: Noroff

2) HTML = språket til internett

Kort fortalt er HTML (HyperText Markup Language) språket som brukes på internett. Den styrer formateringen og innholdet til nær sagt alle nettsider. Språket består av en rekke koder som bestemmer hva som skal stå på nettsiden og hvor det skal stå hen.

– Å lære seg HTML er det første steget mot å lære seg frontend. Det er lett å lære seg de helt grunnleggende pilarene til teknologien, sier Shabana Jahan.

Denne Youtube-klassikeren – som fortsatt går sin seiersgang på nett – går gjennom de grunnleggende kodene og prinsippene i HTML. Videoen til vlogger Jake Wright er nå blitt sett over 2 millioner ganger. Den er vel verdt 12 minutter av din tid!

3) CSS på 1-2-3

Mens HTML-dokumentet beskriver strukturen og hva som skal stå på nettsiden, beskriver CSS (Cascading Style Sheets) oppsettet, fargene og annen stilinformasjon. CSS er dermed programmet vi bruker for å få nettsiden til å se bra ut.

Vi gir like godt ordet til Jake Wright igjen:

4) Her kan du øve deg 

Øvelse gjør mester, heter det, og er du interessert i å lære deg å kode frontend, kan du komme deg et godt stykke på veien på egenhånd. Det finnes flere gode ressurssider der du kan lære deg de grunnleggende ferdighetene – helt gratis.

To gode nettsider er Codecademy og W3schools.

– W3schools er den viktigste ressursen vi anbefaler studentene våre i starten av kurset vårt, sier faglærer Jahan.

5) Struktur, struktur, struktur

Når du først kommer i gang med å lære deg HTML og CSS, fokuser på å lære deg strukturen til språkene og logikken den bygger på. Kodene er mindre viktige og er ofte enkle å google seg frem til.

6) La deg inspirere av andre sider

Har du latt deg begeistre av en nettside? En vakker ting med HTML og CSS er at kodene er åpent tilgjengelige ved å høyreklikke på nettsiden og velge «Vis sidekilde». Ved å ta et dypdykk i hvordan andre sider er bygget opp, kan du lære deg nye koder og gi deg inspirasjon til egne prosjekter.

7) Tålmodighet

Slik denne oversikten har vist, er det ikke vanskelig å komme i gang med HTML og CSS. Men å bli skikkelig god vil ta lengre tid.

– Det er lett å lære seg det grunnleggende, men det krever mer å dykke dypere og bli vant med tempoet. Det vil ta tid før man mestrer programmeringsspråket fullt ut og innehar programmeringstempoet til proffene, forklarer faglærer Shabana Jahan.

Interessert i webutvikling og design?

Frontend-utviklere vil være med å forme morgendagens nettsider, programvarer og apper med god forståelse for brukerrettet design.

Ved Noroff kan du ta en praktisk teknologiutdanning i frontend-utvikling. Studiet gir deg en bransjerelevant opplæring innen faget slik at du er klar for jobb etter to år.

Studiet passer for både nybegynnere innen fagfeltet, og dem som har jobbet med tradisjonelle medier og ønsker å jobbe videre med utvikling av digitale løsninger.

Les mer her!

/aktuelt/data-tech/hva-er-frontend-utvikling-og-andre-dumme-sporsmal-du-ikke-turte-a-sporre/

/aktuelt/data-tech/stort-behov-for-frontend-utviklere/