Øyafestivalen har et av Norges mest gjenkjennelige designuttrykk. Nå har en ny mann tatt over roret for å føre festivalens design-arv videre mot sommeren 2017.

Erland Gyllensten Banggren beskrives av mange som «ung og lovende», men sarpingen Erland har en velfylt portfolio — og et øye for fett design.

plakatvegg

Halla Erland! Gratulerer med Øya-jobben — hvordan er det å ta over et slikt fartøy for deg som designer?

– Takk. Det er et veldig spennende oppdrag! Øya er Norges største festival – og for meg som har besøkt Øya årlig i snart ti år, og hovedsakelig jobber med design for kultursektoren, er det en av de største oppdragene jeg kunne fått. Og det er en jobb veldig mange ser, og en kunde mange føler et slags eierskap til, så det er både morsomt og litt skummelt. Kjenner på ærefrykten. Hehe …

Hvordan skal du videreføre arven etter Are Kleivan som gjorde Øya-designet før?

– Nei, altså … selv om Øya-profilen for neste år blir ganske ulik det Are har gjort, rent visuelt sett, så er det nok likevel en del ideer, referanser og tanker bak designet som er overlappende. Jeg har jo faktisk jobbet litt for Are tidligere, og han har også bidratt til at det er jeg som tar over stafettpinnen.

Hva jobber du med akkurat nå?

– I dag er en typisk dag, der jeg sitter med småting som har hopet seg opp gjennom uka. Blant annet e-poster som må besvares og annet, litt kjedelig papirarbeid. Etter det skal jeg starte på en plakat for Øya Open, som er en konsertserie Øyafestivalen arrangerer utenom selve festivalen.

15282027_10154731116218374_1583213226_n

Hva har du jobbet med tidligere?

– Jeg har blant annet jobbet som Art director for D2 (Dagens Næringslivs fredagsbilag, journ.anm.), kunst- og motebladet SMUG og kulturmagasinet Aftenposten K. Altså mye redaksjonell design. Utover det har jeg designet alt fra platecovere og plakater til identiteter og årsrapporter.

Hvilke jobber er du mest stolt av?

– Det er vanskelig å svare på, men jeg tror at arbeidet jeg gjorde med SMUG, D2 og Aftenposten K har vært definerende for karrieren min, om ikke annet. Jeg tror også Øya-oppdraget blir en slags døråpner og lagt merke til hos mange, noe som er viktig for designere som driver for seg selv, slik jeg gjør.

Print

Hvor går du for å hente inspirasjon?

– Jeg får mye inspirasjon fra musikk. Være seg å høre på musikk, gå på klubb, eller bare se på platecovere og plakater og sånn. Står jeg fast i en oppgave, så hjelper det ofte å gjøre ingenting. Bare glo litt på tv, lese noe eller gå en tur. Og selvsagt henter jeg en del inspirasjon fra blogger, Instagram, diverse kunstverk, andre sine kule design-arbeider og sånn. Designere som sier de ikke blir inspirert av andre designere ljuger.

OK, til det viktigste: Fonter — hva heter den siste fonten du har brukt?

– Utenom denne teksten, som er skrevet i Helvetica, så er det Swiss 721 (i snittet Extended Bold). Det er jo faktisk en variant av Helvetica, og den eneste fonten som brukes i 2017-profilen til Øyafestivalen.

Kan du nevne tre fonter som «alle» burde ha i FontBook?

– Alle burde ha en klassisk sans serif (som for eksempel Akzidenz Grotesk, Franklin Gothic eller Avenir) og en klassisk serif (som for eksempel Minion, Plantin eller Bembo). Også må du ha Helvetica, for den kommer du aldri unna – uansett om du vil eller ei.

Hvis du skulle plukke en favorittfont denne måneden, hvilken vil det være?

– GT America. En ny, stor fontfamilie utgitt av Grilli Type. Sjekk den ut her.

15310709_10154731116233374_392949395_n

Hvis du skulle lage din egen font en dag, hva skal den hete? «Bang Bold»?

– Haha, jeg kommer aldri kommer til å lage en ordentlig font!

Øyafestivalen 2017 arrangeres 8.-12 august i Tøyenparken, Oslo.