Et av de mest legendariske dataspillene gjennom historien er Ms. Pac-Man. Mange barn, tenåringer og til og med voksne har sittet i timevis foran skjermen for å få denne gule kula til å spise små prikker og frukt, samtidig som den må rømme fra de skumle spøkelsene.

Folk har spilt på seg håndkrampe i målet om å nå den ultimate poengsummen på 999 990 – bare se på Chandler i Friends etter at han har spilt:

Men det nærmeste noen har kommet var da Abdner Ashman i 2005 klarte å hanke inn 933 580. Til nå.

Forskere hos Microsoft har nemlig laget en kunstig intelligens som har klart å spille Ms. Pac-Man perfekt, og dermed oppnå den ultimate scoren.

Måten forskerne gjorde dette på var å bryte spillet opp i mange små oppgaver som skulle løses, med en spesiell agent for hver oppgave. 154 agenter hadde i oppgave å spise prikkene, én hadde i oppgave å spise frukten, fire hadde i oppgave å spise de spiselige spøkelsene, og fire hadde i oppgave å komme seg vekk fra spøkelsene.

Til hver agent var det kodet inn en belønningsfunksjon – mindre for prikkene, større for de spiselige spøkelsene, og negative for de vanlige spøkelsene.

Basert på disse oppgavene og belønningene sendte hver agent sitt ønske om hvor frøken Pac-Man burde gå til en koordinator, som basert på gjennomsnittet av ønskene geleidet den gule kulen gjennom spillet – og til den ultimate poengsummen.

Ved å gjøre dette klarte forskerne å på mange måter gjenskape hvordan den menneskelige hjernen fungerer – hvor forskjellige deler har ansvar for forskjellige områder, og sammen klarer å løse en større oppgave.

Ganske kult, ikke sant?