Hvis vi ser noen tiår frem i tid – hvordan vil vi huske perioden vi nå befinner oss i? «Fake News-æraen»? Vil vi kalle dagens unge for «Generasjon Godtroende»?

Det er utrolig lett å kjøre i gang et klipp du finner på Facebook, YouTube eller Twitter og dele det med venner, bekjente og resten av øvrigheten i god tro at du serverer god fisk. Du har helt sikker gått i fella du også – selv om du kanskje ikke har lyst til å innrømme det.

Men, som BT skriver, hvis en snutt er for god til å være sann – ja, så er den kanskje nettopp det. 

Her er deres liste over syv kjente virale videoklipp som viste seg å være falske. Hvor mange falt du for?

1. Kvinne nesten truffet av lynet

Ifølge selskapet som står bak, har denne videoen over 70 millioner visninger i ulike plattformer (YouTube-klippet har «bare» drøyt 4 millioner visninger). Sammen med 15 andre videoer, var snutten av den australske kvinnen som nesten ble truffet av lynet en del av et «viralt eksperiment». Til sammen skal de ha hatt over 310 millioner visninger, skriver BT.

2. – Worst. Twerk. Ever.

Premisset er velkjent: En person filmer seg selv med et privatkamera. Personen forsøker å gjøre noe mer eller mindre imponerende. Ting går ikke som planlagt. Lik, kommenter, del.

Denne brennheite dansevideoen gikk som ild i tørt gress i sosiale medier, og den fikk flere millioner visninger i løpet av den første uken. Heller ikke TV-kanaler som CNN, MSNBC og Fox luktet lunta og lagde innslag om «blunderen».

Dessverre var videoen bare bløff. Talkshow-verten Jimmy Kimmel stod bak og kvinnen i videoen var en stuntperson.

3. Kongeørn fanger unge

Flere millioner mennesker satt hjertet i halsen da de så denne videoen av en kongeørn som seiler majestetisk over en park i Montreal, før den stuper nedover, plukker opp en liten unge og flyr avgårde.

FAKE NEWS! Videoen med over 45 millioner visninger er laget av kanadiske studenter.

4. Vinner: Fisk via knockout

Nettsiden Storyful har laget en video om hvordan du unngår å falle for falske nettvideoer. Der tar de blant annet for seg dette klippet av en kvinne som blir truffet i ansiktet av en fisk.

Enkelt, morsomt, og «bare» i grenseland av det som virker troverdig.

5. «Flytende fjellklatring»

Ah, 2010 – så unge og naive vi var da. YouTube var ikke mer enn fem år gammelt, Twitter bare fire – og Donald Trump betalte 10.000 dollar for et bord under veldedighetsgallaen til Bill og Hillary Clinton.

For en tid!

Hvorvidt folk faktisk trodde dette klippet om den nye fjellsporten «Liquid Mountaineering» er uvisst, men klippet (som er sponset av et skomerke) har i hvert fall 15 millioner visninger.

6. Bjørn søker kvinne

Beskrivelsen til denne videoen følger med en mildt panisk advarsel:

«OMG! I was going through my snowboarding videos and I found a bear chasing me!!! I nearly got eaten!!! This was at Hakuba 47 in Japan, filmed yesterday! Be careful people!!!»

Den er ikke sponset av Rihanna, hvis låt «Work» nynnes nedover de snødekkede fjellsiden, men er laget av det samme produksjonsselskapet som står bak lyn-videoen over.

7. Ta den, «Mr. Fake News»

Hva ville vel en slik liste vært uten mannen som for alvor har gjort begrepet «fake news» til dagligtale?

Denne tweeten fikk flere hundretusen delinger og liker-klikk, men er egentlig et klipp fra TV-programmet The President’s Show hvor komiker Anthony Atamanuik spiller den amerikanske presidenten.

Du kan se hele den opprinnelige sketsjen her.

Uansett om vi tror på innholdet i slike klipp eller forholder oss mer skeptiske – videoklipp brukes i dag flittig i sosiale medier for å skape oppmerksomhet. Det kan være en effektiv kommunikasjonsform, men videoer blir ikke sensasjoner uten videre.

Noroff tilbyr en rekke studieretninger innfor digital markedsføring, grafisk design og filmproduksjon hvor du kan lære å kommunisere effektiv på dagens digitale plattformer.

Toni Giskemo studerer grafisk design via nettstudier. Han brenner for videoer i sosiale medier, og har startet sitt eget produksjonsselskap på Stranda utenfor Ålesund.

– Grafisk design er for meg det perfekte faget å kombinere med lidenskapen min. Det gir rom for å være kreativ både med grafikk i video, skjermbilde for reklamering av video og ikke minst fysisk materiale man kan lage for å bruke som rekvisitter i videoer, sier Toni.

Her forteller han hvordan han får tid til familielivet og jobben på en pizzafabrikk, samtidig som han dyrker lidenskapen for video i digitale medier.

Kilder: BT, Politifact, Storyful. Toppbilde: Freestocks.org via Pexels