Hvis du skulle flytte til Mars, hvilket hus ville du ha valgt?

Med tanke på de hensynsløse forholdene som herjer på planeten, er det neppe en god idé å drasse med deg barndomshjemmet ditt.

Romsonden Viking 1 landet på Mars allerede i 1976, men fortsatt har ingen mennesker kunne bosatt seg der.

Det er ikke så rart, bare tenk på dette: Temperaturen på Mars varierer mellom 25 varmegrader og 140 kuldegrader. Nivået av skadelige UV-stråler er langt høyere enn på jorda. Og ikke minst: Atmosfæren er svært oksygenfattig. Du må faktisk trekke pusten din om lag 14.500 ganger for å få i deg like mye av det livsviktige grunnstoffet som du er vant til.

De ugjestmilde omgivelsene gjør at du i det minste trenger et godt hus for å kunne overleve. Nå har NASA kåret sine favoritter, og flere av dem er en fryd for øyet.

– Mars. Øde, kaldt, uegnet til å opprettholde noe levende på overflaten. Helt frem til nå.

Det sier fortellerstemmen til en av vinnerne i video-presentasjonen av designet sitt. Team Zopherus har latt seg inspirere av biologiske former som finnes på jorda, og husene skal bygges ved å ta i bruk av det nyeste av det nye innenfor 3D-printing.

I konkurransen, som startet i 2015, er et av vilkårene at husene kan bygges før astronautene ankommer den røde planeten og at de kan bygges av ressurser som allerede finnes der – altså av Mars-steiner.

Under kan du ta en titt på presentasjonene til designene som har vunnet NASAs konkurranse. De får hver utdelt prispenger på mellom 140.000 til 170.000 kroner til å utvikle ideene sine videre.

** Nå tilbyr Noroff et studie i digital prototyping. Her vil du lære å skape morgendagens produkter, blant annet ved hjelp av 3D-printing. Les mer!

5. plass: Northwestern University

4. plass: SEArch/Apsis Cor

3. plass: Kahn Yates

2. plass: AI SpaceFactory

1. plass: Team Zopherus

Interessert i 3D-printing?

Noroff har startet et studie i digital prototyping. Studiet gir praktiske ferdigheter innen 3D-printing, mekanisk design, digital modellering og produktutvikling.

Sammen med moderne prosesser for produktutvikling, vil man gjennom digital prototyping kunne lage tidsbesparende og kostnadseffektive produkter som utkonkurrerer tradisjonell produksjon.

Les mer om studiet her!