I en studie utført av strategi- og designfirmaet Siegel+Gale ble mer enn 3000 mennesker intervjuet om sitt forhold til noen av verdens mest kjente merkevarer — og logene deres.

Ettersom de aller fleste deltakerne på listen er internasjonale merkevarer, regner vi med at størstedelen av funnene fra studien kan overføres til norske forhold.

Kort fortalt viser resultatene av studien hvilke logoer som har festet seg best i publikums hukommelse — noe som i praksis er det beste komplimentet en designer kan få.

 

De ti mest populære/minneverdige logoene bant engelskmenn er:

1.     Apple

2.     McDonald’s

3.     Nike

4.     Coca-Cola

5.     Google

6.     Virgin

7.     Adidas

8.     Microsoft

9.     Amazon

10.  BMW

 

Og de ti mest populære/minneverdige logoene bant amerikanere er:

1.      Nike

2.     Apple

3.     McDonald’s

4.     Coca-Cola

5.     Google

6.     Microsoft

7.     Pepsi

8.     Amazon

9.     Target

10.  Starbucks

 

Interessant nok er det stort sett de samme navnene som går igjen, bortsett fra Starbucks og Virgin. Fellesnevnere er at de alle tilhører store organisasjoner — med enorme markedsføringsbudsjetter.

Likevel: Det skinner igjennom at flere av logoene i seg selv har iboende kvaliteter.

Ifølge deltakerne i studien byr logoene på organiske former og kvaliteter som «varm, omsorgsfull, innovativ, morsom og vennlig», mens de distinkte, tekstbaserte logoene utstråler at merkevaren er «trendy, kul, stilig, morsom og vennlig».

Ifølge en artikkel på Inc.com er det ingen hemmelighet at hver persons opplevelse av en logo alltid vil være subjektiv og personlig, men at det samtidig finnes en «magisk» ingrediens i de mest vellykkede av dem. Noe som gjør at de biter seg fast i hjernebarken hos publikum.

Og for en aspirerende designer er det nettopp dette som er drivkraften for å hele tiden lage nye former.