Spør en tilfeldig person hvilken farge internett har. I vår erfaring er det ett svar som går igjen: Blått.

I slike tilfeller er svaret basert på en assosiasjon eller magefølelse. Men blå er virkelig den overlegent mest brukte fargen på nettet.

Det antyder i alle fall et nylig eksperiment gjort av designeren Paul Hebert.

Basert på rangeringen til Alexa, tok han for seg verdens ti mest populære nettsider – inkludert Google, Facebook, Baidu og Amazon – og ved hjelp av et spesiallaget PHP-skript hentet han ut og analyserte alle fargene som var brukt der.

Han fant at blått var brukt dobbelt så mye som gult og rødt, og tre ganger så mye som grønt – selv når en ikke regner med nyanser av turkis.

Faktisk ser du i grafene at turkis er den nest mest brukte fargen.

I denne visualiseringen kan du se mye brukte farger, der de nærmest sentrum har størst metning:

blattnett
Se original, interaktiv versjon her.

– Jeg sliter ofte med å velge fargesammensetninger, og var nysgjerrig på hva andre selskaper gjør, fortalte Hebert til Wired om bakgrunnen for prosjektet.

Han lover å snart utvide analysen til å inkludere de 100, eller til og med 1000 mest populære sidene på nettet. Vi blir ikke overrasket dersom det bare underbygger den samme trenden. Gjør et bildesøk på «Internett», så ser du hva vi mener (se toppbildet).

 

Evolusjon og assosiasjoner

Men hvorfor er nettet blått?

Quartz skrev nylig om hvordan alle fargevalg på en nettside eller app ofte er møysommelig A/B-testet og flikket på, for å oppnå best mulig resultater. Altså at brukeren blir værende lenger på siden og/eller responderer på deres «call to action».

Ta linkene til Google som eksempel: Ikke bare eksperimenterer de noen ganger med ulike nyanser av blå, for å se hva som får flest klikk. De har også eksperimentert for eksempel med å gjøre dem helt svarte (det ble ikke godt mottatt, som du kan lese hos Mashable).

Det at vi reagerer og responderer ulikt på ulike farger, har å gjøre med våre egne erfaringer og assosiasjoner, men også dypt forankrede evolusjonære instinkter.

Siden blått minner om havet, virker fargen beroligende. Spørreundersøkelser viser at blått i tillegg er fargen vi forbinder sterkest med intelligens, kunnskap og konsentrasjon. Det skriver Eva Heller i boka Psychologie de la couleur, effets et symboliques, ifølge Wikipedia.

 

Linkene er blå – tilfeldigvis

Nettopp det at blå ble fargen på linkene – nettets livsnerve – er selvsagt et viktig element i denne historien.

Det er gjerne Tim Berners-Lee, oppfinneren av World Wide Web, som krediteres med å ha gjort linker blå. Du kan se fargen brukt i et skjermbilde av nettleseren hans fra 1993. Men også andre nettlesere, som Mosaic, hadde blå lenker den gangen.

Berners-Lee selv skriver følgende i en FAQ på w3.org:

«There is no reason why one should use color, or blue, to signify links: it is just a default. I think the first WWW client (WorldWideWeb I wrote for the NeXT) used just underline to represent link, as it was a spare emphasis form which isn’t used much in real documents. Blue came in as browsers went color – I don’t remember which was the first to use blue.»

Han vet heller ikke om det var noen spesiell grunn til at akkurat blå ble valgt, annet enn at «det er den mørkeste fargen og derfor truer lesbarheten minst». Blått er forresten lett å skjelne selv for mange fargeblinde, men at dette hensynet er tatt synes bare å ha vært flaks.

 

Toppbildet: Skjermdump av Google bildesøk på «Internett»