I år er det 90 år siden den legendariske designeren Paul Renner presenterte en av de skarpeste og mest moderne fontene verden noensinne hadde sett.
Bakgrunnen for den nye skrifttypen, var Renners ønske om å lage en font som ville passe til et ambisiøst boligutviklingsprosjekt i den tyske byen Frankfurt, kalt «New Frankfurt».
Futura-fonten var basert på enkle geometriske former, som sirkler, triangler og rette linjer, og ble brukt til alt fra husnummer til boligkataloger for New Frankfurt-prosjektet.
En haug kjente samtidsarkitekter var engasjert i boligprosjektet, og mer enn 12 000 boliger ble bygget før nazistene kom til makten og satte en stopper det hele.
Fonten ble likevel nærmest en umiddelbar suksess, og bruken spredte seg bokstavelig talt over hele verden.
Ta cockpiten i en Boeing 747 jumbojet for eksempel, der informasjonen på instrumentpanelet er skrevet i Futura.
Futura ble også standard font for kjente merkevarer som IKEA, Volkswagen, Mercedes-Benz og Hewlett-Packard.
En spesialdesignet versjon ble også utviklet for det kyrilliske alfabetet, slik at fonten kunne tas i bruk da Russland arrangerte sommer-OL i Moskva i 1980.
Fonten som angivelig skal ha vært filmgeniet Stanley Kubrics favorittfont, er mildt sagt også flittig brukt av Wes Anderson, bare se her:
- Ønsker du å lære mer om design, illustrasjon, foto, web og motion design? Du kan studere grafisk design hos Noroff – enten på campus, eller på nett.
Futura dukker i tillegg jevnlig opp i musikkbransjen, der band som Vampire Weekend har brukt fonten på alle sine albumcover.
Futura-fonten er samtidig en av ytterst få skrifttyper som kan skryte av å ha landet på månen.
Bakgrunnen er NASAs fontvalg til instrumenteringen ombord i romkapselen på Apollo 11-prosjektet, som brakte Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins til månen i 1969.
Nettstedet Vox har laget en fin sammenfatning av den superskarpe fontens vei fra et boligprosjekt til månen, som du kan se i videoen nedenfor: