En god logo skal kunne gjøre mye.

Den skal være iøynefallende nok til å stå ut blant alle andre grafiske elementer vi omgir oss med i hverdagen.

Den skal også være sober nok til å kunne fronte merkevaren den representerer, med alle dens verdier, mål og visjoner. En oppgave som ikke alltid er like lett å kombinere.

Samtidig ønsker jo gjerne oppdragsgiver at logoen deres skal ha «det lille ekstra» – hva nå det enn betyr. 

De aller fleste logoer er nettopp det — bare en logo. Men av og til trommes det sammen et drømme-team av smartinger og fagfolk som klarer å koke ihop noe som sammenfatter alt. Og enda litt til.

Her er åtte geniale logoer — som også har et skjult budskap:

 

FedEx

Alle har sett FedEx-logoen, og blant designere og formgivere er den kjent som en av de største genistrekene noensinne begått.

Hvorfor? Har du lagt merke til at det er en pil skjult inne i logoen? Ikke det? Se godt etter mellom den store E’en og X’en…

Neste gang du ser denne logoen ser du pilen først.


Toblerone

Ah, ingenting er som å gå av flyet, traske inn på tax-free og raske med seg en kilo-tung versjon av verdens mest trekantede sjokolade — Toblerone.

Det tradisjonelle designet hever kanskje ikke mange øyenbryn i dagens designverden, men Toblerone-logoen er alltid med på listen over av verdens beste logoer.

Årsaken er at designerne har klart å gjemme en hel bjørn inne i bildet av fjellet Matterhorn. Bjørnen er en del av byvåpenet til byen Bern, der sjokoladen ble unnfanget.


Tour de France

Kan et heseblesende sportsarrangement som kanskje er mest kjent for doping og manglende underhudsfett produsere en interessant logo? Helt klart.

På lik linje med de andre logoene i denne saken havner Tour de France-logoen også med på de fleste lister over godt designede logoer. Og av en lignende årsak.

Grunnen til dette er enkel: Selv om logoen er aldri så «leken» har designeren klart å gjemme en syklist inne i typografien. Ser du godt etter er R’en i tour-navnet en sykkelrytter, som ligger over bukkestyret og tråkker i vei.


BMW

Det tyske bilmerket havner ofte på toppen. Både når det gjelder bil- og logodesign. Bilens kjennemerke er unektelig stilrent og pent å se på, men de færreste vet hva logoen egentlig betyr.

Bokstavene er greie nok, de er et akronym for Bayerische Motoren Werke, som selskapet egentlig heter.

De blå og hvite feltene blir derimot ofte tatt for gitt. Er de virkelig noe mer enn bare et passende grafiske element? Definitivt: Selskapet BMW har nemlig ikke sin opprinnelse i bilverdenen, men som fly-konstruktør. De blå og hvite områdene symboliserer en hvit propell mot en blå himmel.

Neste gang du ser denne logoen vil du tenke på fly fremfor kule biler.


Pinterest

Konseptet til Pintrest er jo som kjent å pinne ting til din personlige oppslagstavle, for å si det på gamlemåten. På samme måte som man i gamle dager brukte tegnestift for å feste et bilde eller en lapp på korktavla.

Da er det artig at logo-designeren deres har inkorporert en liten nål i P’en.

 

Likte du denne saken? Hos bransjemagasinet AdWeek kan du du lese mer om fantastiske logoer. Magasinet har laget en liste med hele 40 geniale logoer. Enjoy!