«Lost in Time» kan være det neste store på tv, og det kommer fra Norge.
Programmet, som har premiere på TVNorge lørdag 25. mars, er et game-show der deltagerne sendes inn i en virtuell verden generert med spillteknologi – og der også publikum hjemme kan delta gjennom en mobil-app. I stedet for å være passive tilskuere får publikum bryne seg på akkurat samme spill og utfordringer som de ser på tv.
Teknologien bak det hele er norskutviklet, hos det Oslo-baserte selskapet The Future Group. De har allerede jobbet under radaren i mer enn tre år, med et team på over 100 ansatte fra 18 land.
At investorer ifølge Venture Beat har spyttet inn over 20 millioner dollar, vitner om at de er inne på noe stort.
– Større enn et tv-program
En av to grunnleggere av The Future Group er Bård Anders Kasin. Han har bakgrunn fra Hollywood, der han jobbet med spesialeffektene i «The Matrix»-trilogien.
Selv om eventet selvsagt dreide seg om «Lost in Time», innrømmer han at det de gjør her, er større enn et tv-program.
– Det er veldig mye større enn et tv-program. Vi har utvikla plattformen, og det er allerede veldig mange store internasjonale aktører som banker på døra for å få bruke den, sier Kasin til Noroff-bloggen.
Med teknologien deres, som blant annet baserer seg på spillmotoren Unreal Engine, kan de lage helt realistiske sett og effekter med Hollywood-kvalitet. I «Lost in Time» filmes deltagerne i store green screen-studioer, men integreres i de virtuelle settene i sanntid. Akkurat de samme omgivelsene kan også brukes for eksempel i mobilspill, og etter hvert i virtuell virkelighet.
De kaller dette «Interactive Mixed Reality».

Selskapet ligger helt i front av utviklingen på feltet internasjonalt – faktisk tre år foran konkurransen, hevder de selv.
Ett skritt nærmere «The Matrix»
Før pressen fikk slippe til bak kulissene på «Lost In Time» under TVNorges lanserings-event i november, fortalte Kasin at det var under arbeidet med «The Matrix» at han ble obs på potensialet i spillmotorer.
Vi måtte derfor spørre:
– Det falt meg inn at de som lever i The Matrix, inne i fiksjonen …
– Ja, det er akkurat det som er, det er en veldig morsom parallell, avbryter Kasin, som ser hvor det går.
– Har du tenkt noe over det, at de også lever i en svært realistisk virtuell virkelighet – og at teknologien dere nå utvikler, er et skritt i den samme retningen? Skal også vi leve i The Matrix?
– Jeg har tenkt veldig mye på det, og det er det som er veldig morsomt her – at det har utspringet sitt i Matrix-filmene, som i stor grad er nesten det vi skaper. Bare veldig langt fram, da. Og det er en litt dystrere versjon enn sånn vi håper det her skal ende opp.
– Så det blir ikke noe direkte overlapp?
– Nei, vi håper ikke det! Men det er definitivt noen paralleller der.

– Har du noen formening om hvorvidt det kan bli realistisk med en så direkte opplevelse av en konstruert virkelighet som den vi ser i de filmene?
– Ja, jeg tror jo at vi på et eller annet tidspunkt vil klare å komme til et punkt der opplevelsen blir så realistisk at du kjøper at den er ekte. Om det blir så ekstremt som du ser i Matrix-filmene, i form av hvordan det gjøres, er en annen sak. Men jeg begynner å merke allerede nå at noen VR-opplevelser er så heftige at du føler at du faktisk er der. Og det er litt kult, fordi det åpner opp for helt nye opplevelser igjen.
Selv om det The Future Group gjør med «Lost In Time» er nært relatert VR- og AR-teknologi, er det ikke snakk om en direkte VR-opplevelse i denne omgang. Programmet har samme produksjonsselskap som «Idol», nemlig Freemantle Media, og vil bli lansert globalt. Mens «alle» har en smarttelefon som lar dem delta, er ikke VR-utstyr utbredt nok i dag til at det er hensiktsmessig å satse på det nå.
Men dette vil i høyeste grad være aktuelt på sikt. I et fremtidig program vil du kunne ta på VR-briller og headset, og oppleve at du er der, og kan konkurrere direkte med både venner og tv-deltagere.
Olje og gass
Vi har veldig sterke miljøer for spillutvikling i våre naboland, med en lang liste av internasjonalt kjente merkenavn og suksesshistorier.
Det kommer noen perler fra Norge også, som ferske «Owlboy», men vi må like fullt innrømme at vi henger etter. Likevel valgte Kasin og Høili å satse på ideen sin her hjemme.
– Grunnen for at vi valgte å gjøre det lokalt er at vi er herfra, og vi synes det er moro å gjøre noe i Norge. Men så har vi måttet hente veldig mange mennesker fra utlandet. Vi er nå 18 nasjonaliteter, med mennesker fra rundt i hele verden, sier han, og fortsetter:
– Vi har vært veldig bevisste på å rekruttere de beste innenfor hvert område. Vi jobber med alt fra spill-mennesker, til film- og tv-mennesker, til «Hollywood visual effects»-artister, til designere, tegnere, historiefortellere, e-commerce-mennesker og mer tekniske ingeniører. Det er et stort spekter. Vi prøver å finne de beste vi kan lokalt i Norge, men så er det noen miljøer der du må gå litt lenger ut.

– Hvorfor tror du det er at Norge henger litt bakpå på dette området?
– Det er et godt spørsmål. Norge har vært veldig fokusert på olje og gass. Og det har nok litt å gjøre med investeringsvilje – at det har ikke vært så stor vilje til å investere i risikoprosjekter. Derfor har det kanskje vært vanskeligere å slå gjennom her enn i andre land, hvor investeringsviljen er større. Nå har ikke det vært vårt største problem, for vi har et veldig solid nettverk, så det er kanskje derfor vi har klart å slå gjennom – fordi vi har klart å hente pengene som trengs. Det er veldig kostbart.
Kulturministeren fikk prøvekjøre
Norges kulturminister, Linda Hofstad Helleland, var også til stede på lanseringen av «Lost In Time».


Også hun nevner oljen som en del av forklaringen, når vi tar opp det temaet med spillutvikling i Norge, der vi ikke har fått etablert en så sterk bransje som i våre naboland.
– Vi har hatt oljen vår, og vi har satset på lite på hvordan vi skal bli best når det gjelder de ulike bransjene i den kreative næringen, sier Helleland, som møtte opp blant annet for å se hva som rører seg innen utviklingen av norsk spillteknologi.
– Siden vi ligger langt fremme med teknologi ellers, skulle det bare mangle at ikke Norge hevder seg mer innenfor den kreative næringen. Det har vi ikke gjort på mange år. Men dette er virkelig et lys i tunnelen. Det gir håp om at vi nå har miljøer som ønsker å satse, og har utvikla kompetansen vi trenger for å hevde oss internasjonalt.
Klikk her for å lese mer om studiet i 3D-spilldesign på Noroff.