Hvor mange av disse har du spilt?

PONG (1972)

Videospillene har gjennomgått en eventyrlig utvikling de siste 50 årene. Fra tennisspillet Pong (1972, kan spilles her!), Nintendo (1985), World of Warcraft (2008) og frem til Candy Crush og Pokémon Go.

Når det kommer popularitet og design, er dagens spill knapt å kjenne igjen fra sine forfedre.

De fordums arkadespillene kom først for alvor mot slutten av 60-tallet. Selskapene Sega og Taiko (kjent for klassikere som Space Invaders (spill det her!) og Bubble Bobble) ga ut Periscope og Crown Special Soccer i henholdsvis 1966 og 1967.

Under arkadespillenes æra, kom også konsollene inn for fullt og flyttet spillene fra restauranter og spillhaller og inn i våre egne stuer.

Space Invaders (1978). Foto: Jordiferrer (CC BY-SA 3.0)

Magnavox Odyssey (1972), Fairchild Channel (1976), Atari 2600 (1977), Nintendo Entertainment System (1983 i Japan, men ikke før 1985 i Nord Amerika og 1986 i Europa) og Sega Mega Drive (1988) var blant pionerene.

Den neste store utviklingen kom sammen med internetts inntog i hjemmene våre. Sega, Nintendo og Atari gjorde flere forsøk på 1990-tallet å få folk til å spille over nettet, men mislyktes i stor grad på grunn av tregt internettlinje.

Det endret seg imidlertid da Sega lanserte sin Dreamcast, verdens første internettbaserte konsoll, i 2000. Den hadde innebygd modem og Internett-støtte for online-spilling. Deretter fulgte konkurrentene opp. Sony kom på markedet med sin PlayStation 2, Microsoft med Xbox og Nintendo med GameCube.

Nettstedet History Degree har laget en nydelig visuell oppsummering av nesten 50 år med elektroniske spill (se under).

(Saken fortsetter under grafikken!)

Skjermdump, History Degree

Hele grafikken kan du se på History Degree.

Amit Patpatia er lærer ved Noroff og ekspert på videospill og interaktive medier. Han har jobbet i spillbransjen i over 10 år og har tre startups og tre titler bak seg. 

Læreren vil gjerne trekke frem noen viktige milepæler i historien som grafikken ikke nevner. For eksempel var Nim (kan spilles her!) fra 1940 det første maskinspillet og forgjengeren til Pong.

NIM

– Ralph Baers Magnavox Odyssey (1966) var starten på tv-spilling, til tross for at Atari var bedre kommersielt. Doom var heller ikke det første førstepersons skytespillet, det var Maze Wars fra 1974.

Patpatia trekker også frem to spill som viste at det også kunne bli brukt til noe viktigere enn bare underholding. Reader Rabbit 1 var kanskje det første e-læringsspillet, og Nintendo Wii åpnet opp spillverdenen for folk som vanligvis ikke spiller, og blir brukt til å hjelpe eldre og syke mennesker.

– Har du noen råd til unge, vordende spillutviklere?

– Bruk tid til å sette deg inn i hva det innebærer å drive med spillutvikling, og vær sikker på at du er villig til å legge tid og energi i arbeidet. Det er mange som ikke forstår hvor mye tid det tar for å bli flink på noe innenfor spillutvikling. Så reality check er anbefalt før noe annet, sier Patpatia.

Interessert i spill?

Hos Noroff kan du ta en bachelor i interaktive medier – spill. Bachelorgraden gir en bred oversikt over dine fremtidige faglige muligheter.

Du kan designe brukervennlige grensesnitt og interaksjon for digitale spill, og lage animasjoner og motion graphics for spill og filmer. Du kan også arbeide med karakterdesign og game world environments.

Les mer om studiet her!