Et videospill kan hjelpe schizofrene med å kontrollere stemmene i hodet, viser en ny britisk studie.

Pilotstudien, som er utført av forskere ved King’s College London og Roehampton University, kan være et stort psykiatrisk gjennombrudd.

Behandlingen består av et helt spesielt rakettspill.

I spillet bruker ikke pasientene et tastatur eller en vanlig kontroll. De kontrollerer raketten gjennom en MR-maskin som er koblet til hjernen deres. Maskinen måler aktiviteten i superior temporal gyrusden delen av hjernen som er mest aktiv når personer som lider av schizofreni hører stemmer.

Når denne delen av hjernen blir aktiv, beveger romraketten på seg. Pasientene får deretter i oppgave å utvikle mentale strategier for å kontrollere raketten.

Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature, og er nok et eksempel på hvor viktig spill kan være i behandlingen av ulike lidelser. Tidligere har man utviklet spill for å utsette demens og som terapeutisk behandling av ADHD

– Forbløffende

Professor Paul Allen ved Universitetet i Roehampton kaller resultatene forbløffende.

– Nær sagt alle i gruppen fikk til å kontrollere raketten, og klarte å lande den ned på bakken igjen. Ved å bruke denne teknikken, lærer pasientene å kontrollere aktiviteten i det området av hjernen som reagerer på stemmer, sier Allen til Sky News.

Han forteller at pasientene klarte å bruke de samme teknikkene, selv når de ikke var koblet til spillet, etter bare fire øvelser. Foreløpig er behandlingen kun blitt prøvd på 12 personer.

Under kan man se den målte effekten av behandlingen. Som man kan se, er aktiviteten i hjernedelen kalt superior temporal gyrus lavere etter øvelsene.

Illustrasjonene over viser hvordan aktiviteten ble redusert i den delen av hjernen som er mest aktiv når personer som lider av schizofreni hører stemmer. Skjermdump, Translational Psychiatry

– Lovende

70 prosent av personer med schizofreni hallusinerer stemmer, og 30 prosent av disse blir ikke bedre av medisiner, ifølge Sky News.

– Resultatene er potensielt lovende, men det gjenstår en del før vi vet hvilke pasienter det vil virke for, og hvor virksomt treningen er i andre situasjoner utenfor laboratoriet, sier Kenneth Hugdahl til nettsiden Pressfire, som tidligere har omtalt funnet.

Hugdahl er professor ved Universitetet i Bergen og har forsket på hørselshallusinasjoner ved schizofreni.

– Studien benytter seg av en metode som kalles neurofeedback, som er en metode for å lære seg «å tenke vekk stemmene» når de blir plagsomme, forklarer han.

Blir mer vanlig i helsesektoren

Dataspill har lenge blitt brukt til annet enn ren underholdning. Såkalt «gamification», eller spillifisering på norsk, bruker spillprinsipper innenfor en rekke områder, slik som læring og fysisk trening.

Spillifisering blir også stadig mer brukt innenfor helsevesenet. Norges største spesialsykehus innen fysikalsk medisin og rehabilitering, Sunnaas sykehus på Nesodden, har i flere år tatt i bruk videospill i rehabiliteringen av sine pasienter. De bruker dataspill, spillkonsoller og virtuell virkelighet.

Erfaringene er gode. Spillteknologien oppleves mer sosialt og gir mer motiverte pasienter, skrev Aftenposten i fjor.

Interessert i videospill?

Hos Noroff kan du ta en bachelor i interaktive medier – spill. Bachelorgraden gir en bred oversikt over dine fremtidige faglige muligheter.

Du kan designe brukervennlige grensesnitt og interaksjon for digitale spill, og lage animasjoner og motion graphics for spill og filmer. Du kan også arbeide med karakterdesign og game world environments.

Les mer om studiet her!