«Mektig», skrev Filmpolitiet og klinket til med en 6-er. «Årets film», mente Aftenposten og ville gi den terningkast 7. I bunnen ligger VFX i verdensklasse.

Visuelt er filmen en ren fryd, og mye av æren skal spesialeffektene ha. Filmen er nå en av favorittene til å vinne Oscar i kategorien VFX. Så hva er det som gjør at effektene i Blade Runner 2049 skiller seg så mye ut?

For det første tar filmen et stort steg i animering av mennesker. Bare se her:

Skjermdumper (Via fxguide.com)

Filmskaperne klarte å gi «nytt liv» til karakteren Rachael, spilt av Sean Young, fra regissør Ridley Scotts klassiker Blade Runner fra 1982.

Slik gikk de til verks: Loren Peta (bildet øverst til venstre) spilte inn scenen som Rachael med prikker i ansiktet. Deretter tok VFX-gruppen over.

Først samlet de sammen en stor bunke fotografier og videoklipp av Sean Young fra starten av 80-tallet. De scannet også hodet til dagens Sean Young.

Dette ble brukt som en referanse til å skape en anatomisk korrekt hodeskalle i 3D.

Foto: MPC (Via cnet.com)

Så begynte den vanskelige delen av jobben. Mennesker er nemlig svært gode til å lese ansikter – og særlig øyer. Det gjør det svært utfordrende å lage realistiske ansiktsuttrykk. Problemet blir blant fagfolkene kalt «uncanny valley».

– Når du snakker med noen, er det så mye som skjer i underbevisstheten, sier Richard Clegg til cnet.com. Han veiledet VFX-arbeidet med denne scenen.

Clegg forklarer at dersom ikke VFX-en er 100 prosent riktig, er den 100 prosent feil. Små feil i nyanser i huden eller hvordan musklene beveger seg, kan ødelegge for hele scenen.

– Du kan treffe “uncanny valley” veldig raskt. Det blir ikke litt og litt bedre. Enten har du klart det, ellers så kommer alle til å hate det, sier Clegg.

  • Noroff har studier i blant annet 3D design og animasjon, 3D filmproduksjon, og VFX. Er du nysgjerrig? Les mer her!

John Nelson, som hadde ansvaret for VFX i filmen, er helt enig.

– Digitale mennesker er på en måte den hellige gral – de er veldig vanskelig å lage. Jeg visste det ville bli en av de vanskeligste tingene jeg har gjort i min karriere. Vi hadde mange utfordringer med denne filmen, men dette var definitivt det vanskeligste vi gjorde, sier han til FXguide.com.

Å gjenskape Rachael er likevel ikke det eneste imponerende med filmen. Spesialeffektene gjør også et grundig arbeid i å skape filmens dystopiske versjon av Los Angeles:

Foto: Alcon Entertainment

Hvis du ikke allerede har gjort det, vil vi uansett bare anbefale deg å se filmen. Denne uken ble det klart at den ligger på listen over 20 filmer som kjemper om å bli nominert til en Oscar i VFX. De endelige nominasjonene blir kjent 23. januar.

Har du lyst til å jobbe med visuelle effekter i film og TV?

På Noroff sine VFX-studier lærer du å jobbe profesjonelt med VFX innen spennende fagområder som 3D, animasjon, rotoscoping, tracking, retusjering og compositing. Studiet på Noroff fokuserer på praktisk, teknisk og skapende kompetanse relatert til et aktivt utøvende yrkesliv i bransjen.

Undervisningen starter på grunnleggende nivå, og det er ikke behov for spesialisert utdanning utover det formelle opptakskravet.

Etter endt utdanning har hver enkel student opparbeidet seg en sterk VFX-portefølje.

Hvordan det går med «Blade Runner 2049» under Oscar-utdelingen gjenstår å se — svaret får du 4. mars.