Vinteren 1979 var den nest kaldeste i Norge i det 20. århundre. Da produksjonen av «The Empire Strikes Back» ankom Finse i mars dette året – den høyestliggende stasjonen på Bergensbanen, på 1222 meters høyde – ble de møtt med en vegg av snø og 20 minusgrader.

Statistene var heldigvis vant til kulda.

Soldatene som bemanner skyttergravene på isplaneten Hoth i starten av filmen, for å stagge Imperiets angrep mens opprørerne evakuerer basen, var i virkeligheten norske hjelpemannskaper fra Drammen Røde Kors.

– Vi var oppe klokka seks om morgenen, vi løp i snøen hele dagen og fikk burgere servert med helikopter. Det var en gigantisk produksjon, som er blitt noen få minutter av filmen.

Det sa én av dem, nemlig Arve Juritzen, til TV2 i forkant av premieren på «Episode VII: The Force Awakens» i fjor.

Også Tom Egeland var blant statistene. Men ingen av dem var profesjonelle skuespillere.

 

Kommunikasjonssvikt

Mange var heller ikke spesielt stødige i engelsk. Det forklarer hvorfor en video derfra, som nylig ble publisert av Facebook-siden Filmumentaries, har kommentarer som «Communications Breakdown LOL».

Det var nemlig ikke bare enkelt å instruere disse lokale nordboerne. Se opptaket her:

Det var Bjørn Jacobsen, daværende markedssjef i Fox i Norge, som fikk «Star Wars»-produksjonen til Norge. Han henvendte seg først til Forsvaret for å få statister, ifølge VG. Men det ble altså Drammen Røde Kors.

Det var allerede like etter premieren på den originale «Star Wars», i 1977, at filmens produsent Gary Kurtz nevnte for Jacobsen at de for oppfølgeren ville trenge en location med mye snø.

– Jeg tenkte raskt at Finse og den flotte Hardangerjøkulen kunne være et egnet sted. Men så ble det ikke sagt noe mer om det før vi møttes igjen i Stockholm på høsten, sa Jacobsen i fjor til VG.

– Da ba Kurtz meg skrive ned dette navnet, Finse. Jeg tenkte det var et bra sted, med tilgang til hotell, jernbane – og et snøfylt øde landskap.

Det ble Finse. Og spesielt på siste punkt kan du si det innfridde.

 

Fant bilder i en gammel eske

For et par år siden kom også noen flotte, tidligere upubliserte bilder fra settet for dagen. Det var filmskaperen Erik Poppe som fant dem, da han lette i gamle pappkasser i kjelleren.

Faren hans, Per Frölich Poppe, stod nemlig bak klesmerket Ski Peer, og leverte jakkene som holdt filmstjernene varme i rekordkulda. Han hadde liggende flere bilder fra den gangen, inkludert ett du kan lese en hilsen fra Hamill og Fisher:

– Takk for å ha holdt oss varme og glade!

Du kan se bildene hos film- og tv-bloggen Filter.

 

Kan komme tilbake til Norge

Det er flere minutter om opptakene i Norge i dokumentaren «Empire of Dreams», som ligger ute på YouTube, drøyt halvannen time inn i filmen:

https://youtu.be/coPi6fvskF4?t=1h32m22s

Tidligere i år ble det kjent at «Star Wars» kan være på vei tilbake. Representanter for Lucasfilm skal ifølge Aftenposten ha besøkt Norge i sommer, for å se om Preikestolen eller et lignende sted kan være egnet som location for sluttscenen i en av deres kommende produksjoner.

Tør vi håpe det er er «Episode VIII» de har i tankene?

 

Kilder: Yr, Empire of Dreams, Filter, VG.