Menneskene bak det animerte mesterverket «Kubo and the Two Strings», eller «Kubo og det magiske instrumentet» på godt norsk, har god grunn til å være stolte i disse dager.
Forrige uke ble nemlig den helaftens animasjonsfilmen nominert til Oscar i kategorien VFX — noe som er helt spesielt.
Det er nemlig hele 24 år siden sist en animasjonsfilm ble nominert i denne kategorien.
Den gang, i 1993, var det Tim Burtons animasjonsklassiker «The Nightmare Before Christmas» som fikk æren.
Nå er sjansene store for at den animerte gutten «Kubo» fra Japan stikker avgårde med filmbransjens gjeveste utmerkelse — og det er i så fall vel fortjent.
Kritikere over hele verden hyller «Kubo and the Two Strings» som et filmatisk og teknologisk mesterverk, og filmen har rekordhøye 97 prosent score på filmnettstedet Rotten Tomatoes.
Plottet, karakterene og historien engasjerer både store og små, men det er filmens animasjoner og det visuelle universet som virkelig griper publikum.
De aller fleste tar også for gitt at hele filmen er produsert i en gigantisk park av rådyre Mac-er.
Sannheten er at store deler av filmen faktisk er laget med «god gammeldags» stop motion-teknikk — altså med håndlagde dukker, figurer og landskap, før kraftige datamaskiner syr det hele sammen.
Hvordan de genierklærte filmmakerne har klart dette kan du se i videoen nedenfor:
Det er selvfølgelig et par (hundre) datamaskiner involvert for å sy det hele sammen, men brorparten av alle de ville monsterene, dragene, de selvlysende øynene og alle de andre magiske elementene i filmen er faktisk laget for hånd.
Tror du oss ikke? Ta en titt på hvordan en episk fight ombord i en båt som seiler på et opprørt hav faktisk konstrueres i et lite filmstudio:
Pur film-magi. Stop motion-teknikken har like deler sjarm og fordeler, som utfordringer og ulemper, og brukes i dag i stor utstrekning sammen med 3D-design og animasjon.
I moderne filmproduksjon har 3D-animasjon blitt en egen spesialisering, og det finnes også flere nordmenn som har slått seg opp internasjonalt innen dette faget.
Kenn Hedin Kalvik og Jeanette Hele Eiternes studerte 3D-animasjon og filmproduksjon på Noroff — i dag jobber de med store reklamefilmer for merker som Nike og Samsung fra sin base i London.
Har du lyst til å jobbe med visuelle effekter i film og TV?
På Noroff sine VFX-studier lærer du å jobbe profesjonelt med VFX innen spennende fagområder som 3D, animasjon, rotoscoping, tracking, retusjering og compositing. Studiet på Noroff fokuserer på praktisk, teknisk og skapende kompetanse relatert til et aktivt utøvende yrkesliv i bransjen.
Undervisningen starter på grunnleggende nivå, og det er ikke behov for spesialisert utdanning utover det formelle opptakskravet.
Etter endt utdanning har hver enkel student opparbeidet seg en sterk VFX-portefølje.
Hvordan det går med «Kubo and the Two Strings» under Oscar-utdelingen gjenstår å se — svaret får du 26. februar.