Stop motion-teknikken er fascinerende saker, og selv om de fleste animasjoner og spesialeffekter i dag lages på digre pc-er eller mac-er, så har den gamle stop-motion-teknikken fremdeles en sjarmerende og ettertraktet effekt.

Det er ekte håndverk, og det synes på skjermen. Teknikken er heller ikke helt utdatert, det animerte mesterverket «Kubo and the Two Strings» – som vi har skrevet om før – endte for eksempel opp med nominasjon for beste spesialeffekter under årets Oscar-utdeling.

Stop motion har blitt brukt siden filmkunstens spede begynnelse, og går kort forklart ut på at man animerer en modell gjennom å gjøre små endringer mellom hver bilderute.

Man flytter og fotograferer gjenstander bilde for bilde, for å skape en illusjon av bevegelse og liv når enkeltbildene etterpå sys sammen og vises som sammenhengende film.

En av de virkelige pionerene innen denne filmretningen er amerikaneren Phil Tippett.

Han er en skjeggete 65-åring som har tilbragt hele livet i Hollywood, og har jobbet med klassiske filmer som «Star Wars», «Starship Troopers» og «RoboCop».

Selv om jobben hans virker helt usannsynlig kul, gikk Phil også etter hvert lei av dagjobben sin, og for å holde humøret opp begynte han å pusle med et lite hobbyprosjekt på kveldstid. Dette var tidlig på 1990-tallet.

Hobbyprosjektet tok raskt form, men stop motion er krevende og tar lang tid. Først tyve år senere kunne han presentere sitt eget verk – det fantastiske eventyret «Mad God».

«Mad God» er en serie visuelle fortellinger fra Tippetts eget hode. Du følger en leiemorder gjennom et mørkt, dystopisk landskap, ulik noe annet. Så langt er episode 1 og 2 tilgjengelig via nettsiden hans, mens episode 3 og 4 er i produksjon.

I videoen nedenfor kan du se Phil Tippett fortelle hvordan han jobber for å skape sine stop motion-mesterverk:

Har du sansen for spesialeffekter? På Noroff kan du ta utdanning både i Filmproduksjon, 3D Filmproduksjon og VFX – visuelle effekter – for å nevne noe. I sistnevnte lærer du å jobbe profesjonelt med VFX innen spennende fagområder som 3D, animasjon, rotoscoping, tracking, retusjering og compositing.

Studiet på Noroff fokuserer på praktisk, teknisk og skapende kompetanse relatert til et aktivt utøvende yrkesliv i bransjen.

Lær deg ferdighetene – så blir kanskje du den neste Phil Tippett?