Det har bestandig vært vanskelig å forutse fremtiden. Også for filmprodusenter. Vil den neste store produksjonen bli en hit eller en fiasko? Vil filmen håve inn hundrevis av millioner, eller vil den bli et gigantisk pengesluk?
Med så mye på spill, er det kanskje ikke så rart at filmselskapene tar i bruk den nyeste teknologien for å skaffe seg selv en fordel.
Nå kan de bruke maskinlæring til å anslå hva den neste store blockbusteren vil bli.
** Hva er maskinlæring? Helt kort er dette en form for kunstig intelligens der datamaskinen kan behandle enorme mengder data og ta egne valg basert på kunnskapen den erverver seg. Slik kan datamaskinen lære av seg selv, uten å få beskjeder fra mennesker.
Med andre ord kan datamaskiner bestemme hvilke filmer du kommer til å se i fremtiden.
Det vrimler av ferske bedrifter som ønsker å revolusjonere måten filmselskaper jobber på. Bedriftene selv hevder at algoritmene deres er bedre til å forutse seersuksesser, enn rutinerte direktører i bransjen. De medgir imidlertid at teknologien fortsatt har litt å gå på.
– Selv om denne teknologien ikke er helt perfekt ennå, er predikasjoner gjort ved hjelp av kunstig intelligens mest trolig bedre enn de menneskelige regnestykkene man utførte tidligere, sier Landon Starr i Clearlink, som bruker hjelper selskaper til å forstå kundene sine ved hjelp av maskinlæring, til Wired.
• Du kan være med å utvikle morgendagens teknologi! Les mer om vårt studietilbud her
Et annet selskap, israelske Vault, utvikler en algoritme matet med 400.000 manuskript, samt informasjon om filmbudsjetter og tre tiår med billettsalg.
Grunnleggeren David Stiff mener deres algoritme nå kan analysere seg frem til en films inntjeningspotensiale kun ved hjelp av manuskriptutkastet eller filmtraileren.
Han forteller til Fortune at 75 prosent av predikasjonene til Vault treffer ganske nært filmenes faktiske inntjeninger.
Det belgiske selskapet Scriptbook hevder dere programvare klarte å forutse om en film kom til å bli profitabel eller ikke i 52 av 62 tilfeller. De tok riktig med 30 av filmene som tjente penger, og riktig med 22 filmer som gikk i underskudd.
Kunstig intelligens kan også brukes på andre måter i bransjen. Filmselskapet Legendary Entertainment, som står bak storfilmer som Jurrasic World, The Dark Knight og Godzilla, bruker kunstig intelligens til å forbedre markedsføringen til filmene deres.
Selskapet er inspirert av Moneyball og samler inn store mengder informasjon om filmer og publikum. Moneyball-metoden er brukt i stort omfang i sportens verden, og den sentrale innsikten er at kunnskapen ekspertene sitter på, er ofte basert på gale antagelser og premisser. Det er derfor mulig å skaffe seg en betydelige fordel i markedet dersom man bruker sofistikert dataanalyse.
Under finner du et intervju filmselskapets analysedirektør Matthew Marolda om hvordan de jobber (en transkribert versjon finner du her):
Filmbransjen er nok et eksempel på hvordan dataanalyse, kunstig intelligens og maskinlæring blir viktigere for bedrifter for å lykkes. Det er samtidig en stor mangel på personer med denne kompetansen, og mangelen på data scientists begynner å bli en alvorlig begrensing i mange sektorer.
Hos Noroff tilbyr vi fremtidsrettede utdanninger i blant annet applied data science, digital markedsføring og filmproduksjon.
Vi har løpende opptak, som betyr at du fortsatt kan søke på studieplass til høsten.
Toppbilde: Skjermdump, Marvel Studio’s Black Panther