Steder som YouTube og Vimeo er gullgruver for en litt merkelig hobby der filmnerder lager sine egne versjoner av kjente filmer.

Såkalte fan edits er riktignok en smal kategori. Den får likevel relativt stor oppmerksomhet og millioner av visninger, så det er tydelig at fan edits som sjanger treffer en nerve hos publikum.

Blant de mer kjente eksemplene er for eksempel Star Wars-versjoner uten irriterende karakterer som Jar Jar Binks, mens andre fan edits scorer høyt for originalitet.

Den fantastiske «Bateman Begins: An American Psycho» for eksempel, bruker klipp fra både «American Psycho», «Batman Begins» og «The Dark Knight», til å lage en høyst bisarr, men like fullt svært severdig, presentasjon av Christian Bales mange roller.

Kultkomedien Anchorman med Will Ferrell får kjørt seg i «Anchorman: Whammy Edition» – en fan edit konstruert utelukkende av outtakes og forkastede scener fra originalen. Filmen ligger dessverre ikke på YouTube, men her kan du i alle fall se traileren:

Nylig ble det kjent at de franske filmmakerne Lucas Stoll og Gaylor Morestin, har tatt seg bryet med å redigere ned samtlige av de 62 (!) episodene av «Breaking Bad» til en helaftens film på to timer og syv minutter.

Slike fan edits er jo et åpenbart brudd på alskens opphavsrettigheter, og linkene til totimersversjonen blir plukket ned fra YouTube nesten like raskt som de legges ut. Derfor følger det ikke med noen video i denne artikkelen.

Er du interessert nok klarer du sikkert likevel å google deg frem til et ullent nettsted der slike ting er å få fatt i – men det gjør du på eget ansvar.

Er du selv en racer på filmklipping og bobler over av kreativitet, kan du finslipe ferdighetene gjennom en toårig utdanning i Filmproduksjon hos Noroff.