Kinoaktuelle «The LEGO Batman Movie» appellerer på tvers av kjønn, alder og fascinasjon for harde plastbrikker — men mest av alt er det filmens spesialeffekter som imponerer.

Her er 5 grunner til at alle som interesserer seg for CGI, datanimasjon og moderne filmproduksjon bør skaffe billetter til «The LEGO Batman Movie»:

 

1. LEGO-versjonen av Gotham City er sjukt bra laget

Det finnes ikke mange solskinns-scener fra Gotham City. Regissør Chris McKay har manet frem en by som er regntung, tåkete og befinner seg i en mystisk tilstand av evigmørk november, selv i LEGO-versjon.

Det er nesten så man glemmer at all action foregår i en knøttliten by laget av legobrikker i glade farger — skjønt det stemmer jo ikke helt. 

LEGO-versjonen av Gotham City er selvfølgelig heldigitalisert, og hadde den blitt gjenskapt i reell LEGO-størrelse ville byen angivelig ha lagt beslag på et areal tilsvarende seks og en halv fotballbane.

Det sier litt om det digitale rammeverket hvor filmens karakterer kan boltre seg. Detaljnivået er vanvittig imponerende, med den typiske gotiske arkitekturen konstruert i LEGO.

 

2. Bat Caven er gigantisk 

Filmnerdene hos Screenrant har gjort en øyemålsutregning og funnet ut at batmans underjordiske grotte, også kjent som bat cave, ville hatt en innvendig diameter på hele 800 meter.

Hulen rommer bat-ubåten, batmobilen og et utall andre tekniske hjelpemidler.

Alle detaljer er gjennomført i beste legostil, og CGI-teramet har brukt en teknikk som plasserer ut små riper og uregelmessigheter på alle overflater — alt for å gi en mest mulig «realistisk» opplevelse av en superhelts hemmelige skjulested.

 

3. Filmskaperne har alle legobrikkene som finnes

I forbindelse med den nye legofilmen har produsenter og animatører tilgang til hele LEGO-biblioteket — en samling på flere tusen forskjellige legobrikker.

Alt fra store plater, til hjelmer, hårsveiser til hjul og cockpit-vinduer er digitalisert, basert på den opprinnelige brikken.

Siden hele filmen løses digitalt er ikke tilgangen på brikker noe å bekymre seg over, men samarbeidet med LEGO gjør at filmskaperne må følge strenge retningslinjer for hvordan en brikke, eller et «element» som det heter på LEGO-språk, kan se ut og oppføre seg.

Filmmakerne har riktignok utviklet et par nye brikker kun til bruk i filmen, men dette har skjedd i samråd med LEGO.

 

4. LEGO er strenge

Og at LEGO er strenge med filmskaperne er faktisk bare en god ting.

Selv om Warner Bros Animation har fått lov til å komme opp med ideer til nye brikker, har LEGO satt som krav at de CGI-genererte legobrikkene er nødt til å fungere og bevege seg akkurat slik de ville ha gjort i den virkelige verden.

 

5. Selv ansiktsmimikken skal være i LEGO-stil

Det frekke, selvsikre smilet til Bruce Wayne, og den aggressive snurpemunnen til Batman skal leveres i samme gjenkjennelige designspråk som du finner på vanlige legofigurer.

Disse begrensningene er selvfølgelig en utfordring for filmmakerne, men resultatet leverer så til de grader.

Vi får i alle fall veldig lyst til å bygge LEGO … men kunne du også tenke deg å lære å bygge «digital» LEGO?

I moderne filmproduksjon har VFX og 3D-animasjon blitt en egen spesialisering, og det finnes også flere nordmenn som har slått seg opp internasjonalt innen dette faget.

Norske Kenn Hedin Kalvik og Jeanette Hele Eiternes studerte 3D-animasjon og filmproduksjon på Noroff — i dag jobber de med store reklamefilmer for merker som Nike og Samsung fra sin base i London.

På Noroff sine VFX-studier lærer du å jobbe profesjonelt med VFX innen spennende fagområder som 3D, animasjon, rotoscoping, tracking, retusjering og compositing. Studiet på Noroff fokuserer på praktisk, teknisk og skapende kompetanse relatert til et aktivt utøvende yrkesliv i bransjen.

Noroff tilbyr også en bachelorutdanning i Interaktive medier – animasjon, og en toårig fagskoleutdanning i 3D design og animasjon.

Undervisningen starter på grunnleggende nivå, og det er ikke behov for spesialisert utdanning utover det formelle opptakskravet.

Mer LEGO-nerding? I videoen nedenfor kan du se en halvtimes prat med LEGO Batman-regissør Chris McKay!