Denne uka er det 20 år siden Jurrasic Park-oppfølgeren «The Lost World» hadde kinopremiere. Filmen ga oss grensesprengende realistiske scener, med en T. Rex som gikk amok i San Diegos gater, og Peter Stormare som ble overfalt av illsinte compsognathuser.

Men hvordan klarte de å lage disse imponerende spesialeffektene så langt tilbake i tid? Det er tross alt 1997 vi snakker om …

I et intervju med bransjebloggen vfxblog.com forteller animasjonssjefen på «The Lost World», Randal M. Dutra, om det revolusjonerende arbeidet med Jurassic Park-filmene.

Dutra hadde først laget både raptor- og T. Rex-figurer og gjort stop motion-arbeid med dem i fem måneder, da det ble klart at digital animasjon var den nye veien å gå for den kommende storfilmen «The Lost World».

Dutra begynte å jobbe med DID, Digital Input Device, bedre kjent som Dinosaur Input Device — et nyutviklet system som tok utgangspunkt i fysiske dinosaur-figurer, men som også var koblet opp mot datamaskiner som leste av figurenes bevegelser.

Dette er altså forløperen til dagens motion capture-teknikker, et imponerende arbeid som var med å legge grunnlaget for alle de fete animasjonsfilmene som lages i dag.

Ifølge Dutra tok det møysommelige arbeidet to til fire timer per frame! I de mer krevende scener av T. Rex i regnet tok det seks timer.

Regissør Steven Spielberg var på dette tidspunktet i Polen, og svært opptatt med å filme storverket «Schindlers liste» — likevel tok han seg tid til å følge den nyutviklede animasjonsteknikken svært nøye.

«The Lost World» endte opp med hele 85 dataanimerte dinosaur-shots — nesten dobbelt så mange som forløperen «Jurassic Park».

Filmen krevde også ti ganger så mye animasjon på grunn av mer komplekse scener, og til sammen er det over 15 minutter med dataanimasjon i filmen — mer enn dobbelt så mye som i «Jurrasic Park».

Har du sansen for spesialeffekter? På Noroff kan du ta utdanning både i Filmproduksjon, 3D Filmproduksjon og VFX – visuelle effekter – for å nevne noe. På VFX-studiet lærer du å jobbe profesjonelt med visuelle effekter innen spennende fagområder som 3D, animasjon, rotoscoping, tracking, retusjering og compositing.

Studiet på Noroff fokuserer på praktisk, teknisk og skapende kompetanse relatert til et aktivt utøvende yrkesliv i bransjen.