Facebook samler inn mye informasjon om brukerne sine. Veldig mye informasjon.
Etter den siste skandalen, der det ble kjent at det britiske analyseselskapet Cambridge Analytica fikk hånd på privat informasjon om 50 millioner intetanende Facebook-brukere, har flere tatt grep for å beskytte personlig informasjon om seg selv.
Dersom du ikke allerede har gjort det, kan det være lurt å ta en skikkelig vårrengjøring i innstillingene dine på Facebook. I det minste kan det være interessant å skaffe deg en oversikt over hva Facebook egentlig vet om deg.
Kanskje deler du for mye i dag, eller kanskje deler du akkurat nok?
• Vil du være med på å skape en tryggere digital hverdag? Noroff tilbyr studieprogrammer i Nettverk og IT-sikkerhet, Nettverks- og systemadministrasjon, og Digital etterforskning.
Den store vårrengjøringen
For å finne ut hvilken informasjon Facebook har lagret om deg, er det en rekke ting du kan gjøre. Her er noen av alternativene.
Inne på profilen din, på forsidebildet ditt, er det en knapp der det står «Vis aktivitetslogg». Dersom du trykker på den, får du en oversikt over alle kommentarene og tomlene dine.
2. Sjekk annonseinnstillingene
Trykk på pilen øverst til høyre i Facebook-vinduet, og velg «Innstillinger» i menyen. Deretter velger du «Annonser» i venstre marg. Her ser du hvilke annonsører du har vært i kontakt med. Under kategorien «Din informasjon» kan du se en rekke kategorier du er plassert i.
3. Sjekk hvem som kan søke opp telefonnummeret ditt
Gå nok en gang inn på «Innstillinger», men denne gangen velg «Personvern» i venstre marg. Her kan du blant annet velge «Hvem kan finne deg med telefonnummeret du har oppgitt?». Her er valgene «Alle», «Venners venner» og «Venner».
4. Sjekk hvilke apper som har tilgang til Facebook-kontoen din
Gå inn på «Innstillinger» og velg «Apper» i venstre marg. Her ser du hvilke apper som har tilgang til vennelisten din og annen informasjon du har gjort offentlig tilgjengelig. Dette er en oppdatert versjon av funksjonen som Cambridge Analytica utnyttet til sine «psykologiske profiler», som de brukte i sin politiske reklame.
Forhåpentligvis kjenner du igjen alle appene som dukker opp. Dersom det er noen du ikke kjenner igjen, bør du vurdere å fjerne disse fra listen.
Du bør også ta en titt på vinduet som heter «Apper andre bruker». Her ser du hvilken informasjon dine venner kan dele om deg med sine apper. Det kan blant annet være informasjon om «Aktiviteter, interesser, ting jeg liker» og om du er pålogget eller ikke.
Det kan ta 90 dager å slette en konto
Samme hvor restriktiv du er på hvor mye du deler på Facebook, vil alltid navn, profilbilde, kjønn, nettverk og bruker-ID være offentlig tilgjengelig for folk og apper. Dersom du synes det er ubehagelig, er det ikke så mange andre alternativer enn å slette kontoen din.
Å slette en Facebook-konto er imidlertid ikke gjort i en håndvending.
Det er mulig å deaktivere kontoen din, men dette vil ikke slette informasjonen om deg fra serverne til Facebook. For å slette all informasjon knyttet til kontoen går du til denne siden.
«Når du sletter kontoen din, kan ingen se den på Facebook. Det kan ta opptil 90 dager å slette alle tingene du har publisert, for eksempel bilder, statusoppdateringer eller andre data lagret i systemer for sikkerhetskopiering. Mens vi sletter denne informasjonen, er den ikke tilgjengelig for andre som bruker Facebook», skriver Facebook selv.
Interessert i datasikkerhet?
Noroff tilbyr bachelor i digital etterforskning, et studium der du lærer om datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Graden sentreres rundt temaer som informasjonssikkerhet, systemsikkerhet og nettverkssikkerhet
Kompetansen er svært ettertraktet i arbeidslivet. Den gir deg mulighet til å jobbe i politi og etterretning, eller med datasikkerheten for små og store selskaper.
Toppbilde: TechCrunch, CC BY 2.0 (via Wiki Commons)