Med sine 176 millioner installerte overvåkningskameraer, har Kina verdens største overvåkningssystem.
Kunstig intelligens og programvare som gjenkjenner ansikter gjør dette systemet skremmende effektivt i å finne personer.
Den britiske kringkasteren BBC testet ut hvordan systemet fungerer i praksis. Reporter John Sudworth ble sendt til byen Guiyang, med sine 3.5 millioner innbyggere, for å se om han kunne bli borte i mengden, eller om kameraene ville finne han.
Det gjorde kameraene til gangs, spørsmålet er bare hvor lang tid de brukte.
Se testen i videoen under. Resultatet er et solid tankekors.
Slik gjorde de det: Ved hjelp av et portrettbilde av reporteren, «flagget» de ham som en mistenkt. Sudworth gikk deretter ut i de travle bygatene i Guiyang. Målet var å se hvor lang tid det tok før noen intetanende politibetjenter stanset han.
Svaret?
Det tok syv minutter.
Kinesiske myndigheter ber oss likevel ta det helt med ro. Det er bare kriminelle som trenger å frykte overvåkningen, forklarer de til BBC. De forteller imidlertid at de også lagrer en stor mengde informasjon om ethvert mennesker de klarer å identifisere.
De kan blant annet samle informasjon om hvor du beveger deg, hvem du møter og hvilke butikker du besøker.
På tross av forsøket på å berolige innbyggerne sine, er menneskerettighetsaktivister svært kritisk til at myndighetene samler inn og lagrer så mye informasjon om innbyggerne sine. Ifølge BBC er det dessuten ventet at antall kameraer i Kina vil mer enn tredoble seg innen 2020.
En annen fare er at uvedkommende skal hacke seg inn i datasystemet for å hente ut sensitiv informasjon om konkrete personer.
En lengre versjon av videoen kan du se på BBCs nettsider.
Interessert i datasikkerhet?
Noroff tilbyr bachelor i digital etterforskning, et studium der du lærer om datasikkerhet og etterforskning av digital kriminalitet. Graden sentreres rundt temaer som informasjonssikkerhet, systemsikkerhet og nettverkssikkerhet
Kompetansen er svært ettertraktet i arbeidslivet. Den gir deg mulighet til å jobbe i politi og etterretning, eller med datasikkerheten for små og store selskaper.
- Du kan være med å utvikle morgendagens teknologi! Les mer om alle våre studietilbud her.
Toppbilde: Skjermdump, BBC