Phishing – der personer med onde hensikter lurer deg til å gi fra deg sensitiv informasjon – har for lengst utviklet seg fra å være e-poster med dårlig språk som ber deg sende over nettbank-informasjonen din.

Selv om du er relativt oppdatert og nøye med din egen nettsikkerhet, bruker både to-faktor-identifisering og oppdaterer jevnlig, gjelder det å passe på. Her er to eksempler på hvordan hackere kan gjøre det ekstra vanskelig for deg å oppdage skittent spill.

Skadelige apper

I starten av november tweetet sjef for mobilsikkerhet hos antivirusselskapet Avast, Nikolaos Chrysaidos, om hvordan hackere kopierer kjente og populære apper for å lure deg til å laste ned deres egne apper lastet med skadevare.

Skjermdumpen fra Google Play viser en versjon av WhatsApp som er så godt som umulig å skille fra originalen. Den eneste forskjellen er at utvikleren av den falske appen har inkludert et ekstra mellomrom i «WhatsApp Inc.», noe som er ikke er mulig å få med seg med det blotte øye.

Den falske appen skal nå være tatt ned av Google, men har blitt lasted ned over 1 million ganger,  og er langt i fra det eneste forsøket på å lure uoppmerksomme brukere til å laste ned feil app:

Skadevareproblemer i Google Play har lenge vært et tema – i januar ble skadevaren “Hummingwhale” funnet gjemt i over 20 apper som ble lastet ned millioner av ganger før Google fikk fjernet dem, skriver Norsis. Selv om Google jobber hardt med å fjerne uekte og skadelige apper, og nylig har lansert Google Play Protect som skanner appene dine for å se om de inneholder skadelig programvare, er det likevel grunn til å være årvåken når du laster ned fra Google Play.

Er du i tvil, google app og utvikler, og se nøye på hvilke tillatelser appen ber om.

  • Er du opptatt av et trygt og sikkert internett? Da kan vår bachelor i digital etterforskning være noe for deg. Les mer om den her.

Kan lure deg til å skrive inn passord

Det er ikke bare på Googles mobilplattform hackere har mulighet til å lage ulumskheter som er svært vanskelig å skille fra originalen. Selv om Apple er strengere i sin luking av skadelige apper på App Store, finnes det smutthull.

Programvareutvikler Felix Krause oppdaget i oktober at det er svært lett å gjenskape dialogboksen som tidvis popper opp på iPhone og ber deg skrive inn passord.

Det tok Krause bare 15 minutter å lage en kopi som er umulig å skille fra originalen.

En ting som er kritisk med Krauses oppdagelse er at denne dialogboksen har en tendens til å poppe opp med jevne, tilfeldige mellomrom for iOS-brukere. Det at iPhone-brukere er blitt vant til å fylle inn passordet sitt i dette vinduet tilsynelatende når som helst, gjør det fort gjort å skrive inn passordet uten å tenke seg om dersom et falskt vindu skulle dukke opp.

Heldigvis er Krauses eksempel bare for å demonstrere feilen, og Apples økosystem skal være strengt nok til å fange opp de aller fleste slike forsøk. Men Krause skriver på sin blogg at det likevel er mulig å lure seg rundt Apples godkjenningsprosess, om enn bare midlertidig.

Det er derfor god grunn til å trykke én gang på hjemknappen neste gang du blir bedt om å skrive inn ditt iCloud-passord. Trykker du på hjemknappen uten at boksen lukker seg, er det trygt. Lukkes dialogboksen sammen med appen, er det fare på ferde.

  •  «Dark patterns:» Enkelte typer nettdesign har bare én oppgave: å lure deg

Ingen grunn til panikk

Til tross for slike sofistikerte forsøk på å lure deg, er det viktig å understreke at sunn fornuft og enkle forhåndsregler fortsatt holder for de aller fleste.

Norsk senter for informasjonssikring har laget en kortfattet og enkel guide med nettvettregler det kan være greit å lese igjennom og sette seg inn i, om du føler deg utrygg på nettsikkerheten din.

De fleste punktene bør være godt kjent for de flest: Bruk unike, sterke passord, benytt deg av tofaktorautentisering der det er mulig, hold programvare oppdatert og kanskje viktigst i forbindelse med denne artikkelen: Tenk deg om før du klikker.

  • Ved Noroff tilbyr vi en rekke studier innenfor IT og design, for deg som er opptatt av et godt, trygt og funksjonelt nett. Les mer om våre studier her.

Toppbilde: Cristiano BettaCC BY 2.0