Politimyndigheter i 13 land er nå blitt med i et felles initiativ for å stagge den voksende trenden av ransomware-angrep på nettet. Det skriver sikkerhetsselskapet Kaspersky Lab i en pressemelding.
Sammen med Europol, det nederlandske politiet og Intel Security lanserte de i juli nettstedet No More Ransom, som skal informere om ransomware, og hjelpe dem som er blitt utsatt for det.
Hjulpet 2500 ofre
Ransomware er en form for malware som sperrer maskinen til offeret, eller krypterer filene deres. For å gjenvinne kontrollen over enheten, får en beskjed om å betale løsepenger til angriperne.
Angrepene kan være sofistikerte, og de færreste har kode-kunnskapen til å jobbe seg rundt dem. Når svært mange heller ikke har en fullstendig backup av alle bilder, filer, programmer og prosjekter som utgjør deres digitale liv, betyr det at vi er sårbare.
Derfor er ransomware en lukrativ business for nettkriminelle.
Men bare i løpet av de to første månedene etter at No More Ransom ble lansert, skal siden ha lykkes i å hjelpe over 2500 brukere i å dekryptere dataene sine – uten å måtte betale. Det går frem av pressemeldingen.
Dette er muliggjort av at plattformen tilbyr flere verktøy for dekryptering, inkludert CoinVault, Wildfire og Shade.
Det skal ha snytt nettkriminelle for anslagsvis minst én million dollar i løsepenger.
Ta forholdsregler
Summen som kreves i et ransomware-angrep er som regel høy, men uten å være uoverkommelig. Det fører til at mange betaler. De rammede ble i fjor presset for 679 dollar i snitt (drøyt 5 550 kroner, med dagens kurs), ifølge en rapport fra Symantec.
Selv om ransomware på ingen måte er noe nytt (det går i alle fall tilbake til «AIDS»-dataviruset fra 1989), har det økt i omfang i de seneste årene. No More Ransom er ett av flere mottiltak som forhåpentligvis kan få en slutt på det.
I alle tilfeller bør du ta forholdsregler, ikke minst det å alltid ha en backup av filene dine. Da har ikke angriperne noe pressmiddel.
Foruten å ha et godt backup-system, har No More Ransom blant annet følgende råd:
- Bruk et godt antivirus-program.
- Alltid hold operativsystemer og programvare oppdatert til seneste versjon.
- Ikke stol på noen. Malwaren kan være gjemt i et program eller bak en link.
- Sjekk filendelsen på filer du laster ned og/eller installerer.
- Hvis du oppdager noen uvanlige programmer eller prosesser på datamaskinen, koble den fra nettet umiddelbart.
Du kan lese mer her.
NB: Er du interessert i digital sikkerhet, tilbyr Noroff studieprogrammer i Nettverk og IT-sikkerhet og Digital etterforskning.