To milliarder mennesker bruker Facebook månedelig. Tenkt litt på det. Vi snakker om nærmere en tredel av verdens befolkning!

Det er lenge blitt stilt spørsmål om hvordan SoMe-giganten graver frem og deler informasjon om deg med annonsører. The Washington Post skrev i fjor om 98 ulike datapunkter Facebook knytter til din brukeridentitet. Her er det data hentet fra selskaper og tjenester uten for selskapets eierskap, men som havner i Mark Zuckerbergs hender og blir tolket og analysert. Dette kan du ikke stoppe – ikke hvis du vil fortsette å bruke Facebook.

Også offentlige nettsider deler informasjon om deg med store aktører som Facebook og Google ved å bruke analyseredskapene deres.

«For å gi deg mer relevant reklame», forklarer selskapet selv datainnsamlingen. Men selv syns du kanskje etikken rundt det hele er grumsete, og uvissheten om hva de egentlig vet om deg virker skremmende. Spesielt ettersom Facebook holder algoritmene sine tett til brystet.

Du kan likevel gjøre noe, skriver Popular Science. De trekker frem tre måter du kan sjekke (og begrense) hva Facebook vet om deg:

1. Sjekk annonseinnstillingene

Gjør deg selv en tjeneste og sjekk annonseinnstillingene dine. Klikk på den lille pilen helt til høyre i den blå navigasjonslinjen, gå til «Innstillinger» og så «Annonser» i menyen til venstre.

Har du for eksempel likt en butikk på Grünerløkka, kan det hende dette er registrert her. Instagram, Tinder og andre apper du har installert på telefonen din dukker også opp, og kanskje finner du Airbnb eller Foodora under fanen «Annonsører du har hatt kontakt med».

(Dette medfører også noen litt rare koblinger. For eksempel har kanskje Facebook registrert at du liker en side med rapperen Future, og tolker det som at du er interessert i fremtidsrettet annonseinnhold.)

Hvis du ikke vil at Facebook skal bruke noe av denne informasjonen til målrettet annonsering, bør du fjerne det. Under «Din informasjon»-fanen kan du også skru av (eller på) tillatelsen til å dele opplysninger som sivilstatus, arbeidsgiver og annet du oppgir frivillig. Du kan også fjerne noen litt merkelige kategorier av typen «Gmail-brukere» eller «Nære venner av menn med bursdag om 0-7 dager».

Det er ikke nødvendigvis slik at Facebook selger all denne informasjonen videre. Men syns du det er ubehagelig at de samler den inn? Fjern og begrens!

Facebook opplyser mer utfyllende om informasjonsinnsamlingen deres her.

2. Pass på stedsrapportering og nettsporing

Foruten informasjonen du oppgir på profilen din og brukermønsteret ditt på Facebooks domener, samler de inn to andre store datatyper, ifølge Popular Science: Posisjonsinformasjon og den øvrige nettaktiviteten din.

Førstnevnte styrer du på smarttelefonen din. På iPhone går du til «Innstillinger», «Personvern og stedstjenester» og fjerner Facebook-applikasjonen. Android-brukere må åpne «Innstillinger», finne frem «App-tillatelser» og fjerne Facebook fra listen over applikasjoner som kan bruke posisjonsdata.

Du vil da ikke kunne «sjekke inn» på forskjellige Facebook-sider og vennene dine vil ikke kunne se når du er i nærheten. «Kjipt», tenker noen, mens andre syns nok dette kan være befriende.

I tillegg utveksler Facebook informasjon og data fra andre nettsider du besøker. Hvorfor? Jo, på grunn av reklame og annonser, selvfølgelig. Vi vet rett og slett ikke hva slags data det her er snakk om, men du kan få en indikasjon ved å sjekke annonseinnstillingene nevnt over.

Du kan i hvert fall si «Nei» til å bli vist nettannonser basert på interessene dine og å få annonser basert på apper og nettesteder som ikke tilhører Facebook.

Dette vil ikke fjerne all reklame, men det begrenser mulighetene Facebook har for å målrette annonsene etter nettaktiviteten din.

3. Involver en tredjepart

Til tross for at vi ikke vet nøyaktig hvordan Facebooks algoritmer fungerer, er det altså mulig å plukke opp – og begrense – en del av det de vet om deg.

Vi har ennå ikke nevnt «Aktivitetsloggen» som du får tilgang til øverst på profilsiden din. Her ser du dine siste tomler, hjerter og kommentarer, og hvem som kan se aktivitetene dine. Du kan også slette sporene du legger igjen i din daglige Facebook-vandring.

Det finnes også flere tredjepartstjenester som kan hjelpe deg med informasjonsjakten:

  • Data Selfie for nettleseren Chrome overvåker Facebook-aktiviteten din og gir deg en pekepinn på hvordan aktivitetene din spores og tolkes. Merk deg likevel at denne Chrome-utvidelsen ikke kan konkludere nøyaktig hva Facebook vet om deg, da den – som deg og meg – ikke kjenner Facebooks algoritmer.
  • Avlegg besøk hos Stalkscan for en grundigere analyse av kontoen din. Limer du in URL-adressen til profilen din, vil nettsiden se hva bare Facebook vet om deg. Det kan være innsjekking på hoteller og barer, eller videoer du er tagget i.
  • Intel Techniques Search Tool kjører et lignende søk og gir deg oversikt blant annet over tingene du har likt og offentlige grupper du er medlem av.

Facebook selv har etter hvert blitt mer åpne om hvilke typer brukerdata de samler inn, men det er fortsatt ikke mulig for deg å ta eierskap over all informasjonen. Det du kan gjøre er å være mer bevisst på hvordan du bruker nettstedet og få oversikt over alle hvilken informasjon du kan kontrollere.

Og du kan jo selvfølgelig også slette kontoen din og ikke bruke siden mer?

Kilder: Popular Science, NRK, Facebook, The Washington Post. Toppbilde: Facebook