Kanskje du ikke fikk det med deg, men 23. mars 2016 kollapset nesten hele internett rett foran øynene våre.
«Jeg mener jeg har rett til å slette mine egne greier», skrev Azer Koçulu i en e-post. Det ble starten på en krangel som nesten ødela internett.
Amerikaneren står bak 11 linjer med kode som mye av dagens internett er bygd på toppen av. Så en dag rev han fundamentet. Med ett klikk.
Hvordan kunne det skje?
Koden hans, kalt «left pad», var publisert på NPM, som er en svært populær side som kodere bruker til å finne og installere open-source programmer i JavaScript. Koçulus kode er svært godt brukt, og programvaren til store selskaper som Babel, Netflix, Spotify, Airbnb og Facebook er bygd på toppen av den, ifølge Business Insider.
Samtidig blir JavaScript kalt den ville vesten i programvare-verdenen. På samme måte som for eksempel CSS og HTML, må JavaScript fungere på en rekke ulike nettlesere som stadig er i endring.
For å gjøre overgangen fra nettleser til nettleser så sømløs som mulig, skriver utviklere sine koder på toppen av andres kodinger, slik at de slipper å bygge opp alt fra bunnen av. Men dersom en av disse byggeklossene fjernes, står hele byggverket i fare.
Det var nettopp det som skjedde.

Koçulu havnet i en krangel med selskapet Kik, som utvikler chattetjenester. De ville bruke navnet «kik» på sin kodemodul, noe Koçulu allerede hadde kalt sin.
«Kan vi få deg til å endre navn på din kik-pakke?», skrev selskapet i en e-post til 28-åringen.
Etter hvert som e-postene ble fyrt frem og tilbake, ble stemningen mellom partene verre og verre. Da de ikke kom til enighet, grep NPM inn og tok selskapet Kiks side.
– Det ble raskt klart at de ikke ville klare å løse konflikten over navnet, sier Isaac Schlueter, direktør i NPM, til Ars Technica. – Vi kom til vår beslutningen ved å tenke på hva som ville være for det beste for hele NPM-samfunnet. Det som ble avgjørende, var at en relativt velinformert bruker som skriver inn «npm install kik» vil forvente å få noe relatert til Kik. Derfor ga vi navnet videre.
Det gjorde Koçulu rasende, og han annonserte at han ville fjerne alle sine 273 koder på nettstedet, deriblant den mye brukte «left pad»-koden. I denne bloggposten forteller han hvorfor han handlet som han gjorde.
Det førte til at titusener, om ikke hundretusener, av utviklere ikke kunne kjøre programvaren sin.
Ved å slette koden, raserte han hele korthuset, skriver The Verge, og siterer en GitHub-bruker:
«Dette ødela på en måte internett.»
Mange utviklere hadde knapt hørt om «left pad», men nå kunne de plutselig ikke kjøre koden deres uten den.
Umiddelbart oppstod det global forvirring. På GitHub ble forsvinningsnummeret kommentert fra Tyskland, Tsjekkia, Australia og USA. Kodere verden over klødde seg i hodet: Hva er det egentlig som foregår?
To timer inne i krisen, tok NPM grep, skriver Quartz. De lastet opp koden på nytt.
«Av-avpublisering er en ekstraordinær handling vi tok med tanke på alvorlighetsgraden og omfanget av problemet, og vi tok det ikke med lett hjerte,» har direktør Laurie Voss forklart på Twitter.
Feilen ble heldigvis identifisert raskt og førte ikke til en global katastrofe. Hendelsen er likevel en god illustrasjon på hvor tett knyttet sammen kodeverdenen er.
Er du interessert i koding og internett?
Noroff tilbyr en rekke utdanninger som er rettet mot morgendagens arbeidsliv.
Du kan for eksempel velge mellom en toårig utdanning frontend-utvikling og bachelorgrader i cyber security, digital etterforskning og applied data science.
Vi har studiesteder i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand, og vi tilbyr nettstudier.