«Gratulerer! Investeringene din har gitt uttelling. Du kan nå cashe inn og få tusenvis av kroner inn på din konto.»

De fleste slike e-poster som lover gull, grønne skoger og en villig sex-partner blir plukket opp av spamfilteret til e-posttjenesten din. Men noen slipper likevel igjennom, og for mange kan det faktisk være vanskelig å se forskjell på svindel og genuine henvendelser.

Det newzealandske Nettsikkerhetsselskapet Netsafe har nå lansert et nytt verktøy i kampen mot e-postsvindlere kalt Re:scam. Motstandsmetoden: Kast bort tiden til skurkene!

Re:scam er en kunstig intelligens som svarer på svindelmailene som om den er interessert. I likhet med deg og meg, har den skrivefeil og formulerer seg litt krøkkete fra tid til annen. I tillegg fyrer den av gårde spørsmål som kanskje ikke har noe med den opprinnelige «forespørselen» å gjøre.

Det hele fører til en uendelig samtale som rett og slett kaster bort tiden til en svindler som tror det er napp på kroken.

– Vi er veldig bekymret over veksten av e-mail-phishing. Ofrene er så godt som forsvarsløse. Problemet får ikke på langt nær så mye oppmerksomhet som det fortjener, og vi vil gi folk muligheten til å ta handling, sier administrerende direktør i Netsafe, Martin Cocker, til nettstedet Mashable.

I skrivende stund (fredag 10. november, kl. 16.30) har Re:scam sendt nesten 22 000 e-poster, noe som tilsvarer to måneder, fjorten dager, seksten timer og seks minutter med bortkastet tid.

For å få den kunstige e-postintelligensen til å ta opp kampen for deg, kan du videresende svindelpost til me@rescam.org. Tjenesten vil ikke bruke e-postadressen din, og for å unngå at e-skurkene lukter lunta, påtar den seg forskjellige personligheter mens den uten ende rabler med.

Så sett i gang og kast bort tiden til svindlerne. Lenge leve trollingen!

Kilder: Mashable, Re:scam, Netsafe

Toppbilde: Re:scam/Netsafe