Ok, ok – det er vel en stund siden de fleste av oss gikk over til å bruke fingeravtrykk for å låse opp smarttelefonen. Og noen er allerede i gang med å bruke fjeset.

Likevel er PIN-koder eller låsemønstre noe alle må ha. For hva ellers skal vi ty til når fingeravtrykket er litt for svett eller du rett og slett ikke ligner på deg selv?

Men for dere som har Android og bruker låsemønstrene som back up, er konklusjonen i en ny studie klar: Slutt med det.

For i disse dager – hvor sikkerheten aldri har vært viktigere – så kan dette faktisk være en latterlig enkel inngang til et simpelt hack.

  • Er du opptatt av digital sikkerhet? Da kan Noroffs studium i Nettverk og IT-sikkerhet være noe for deg. Les mer om det her.

To av tre oppfatter låsemønsteret

I studien, gjennomført av sikkerhetsforskere ved US Naval Academy og University of Maryland, Baltimore County, kommer det nemlig fram at nesten hvem som helst kan klare å kopiere låsemønsteret ditt. Forklaringen er latterlig enkel: Alt som skal til er et enkelt kikk over skuldra.

Studien så på hvor vanskelig det var å hacke låsemønsteret til Android sammenlignet med den sekssifrede PIN-koden på iPhone. Der bare én av ti klarte å oppfatte PIN-koden, klarte hele to av tre å oppfatte låsemønsteret ved å se på fra litt avstand, skriver WIRED.

Dette er rett og slett fordi det er lettere for hjernen vår å oppfatte og huske glidende mønstre, enn det er å oppfatte og huske nøyaktig hvor et tastetrykk var.

  • Synes du det er viktig å slå ned på hackere og andre som vil ødelegge internettmoroa for folk flest? Da bør du sjekke ut Noroffs bachelorstudium i digital etterforskning. Les mer om det her.

Bør bytte til PIN-kode

Denne studien bygger opp under tidligere studier, som også har konkludert med at låsemønstre ikke er særlig sikkert.

I én studie kom det fram at et låsemønster i seg selv ikke tilsvarer mer enn en tresifret PIN-kode, i en annen kom det fram at fingermerkene du etterlater deg på telefonen din avslører mønsteret ditt. En annen igjen har vist at det finnes programvare som klarer å kjenne igjen mønsteret ditt på flere meters avstand.

Så moralen er at de av dere som bruker låsemønstre absolutt burde vurdere å bytte til en sekssifret PIN-kode i stedet.

Om du skulle være litt for glad i låsemønsteret ditt og vegrer deg for å gi slipp på det, bør du i det minste skru av «sporlinjene» som følger mønsteret når du sveiper over skjermen. Studien viste nemlig at om linjene var fjernet, så klarte bare en tredjedel å kopiere mønsteret.

Begge disse endringene kan du gjøre i telefonen din ved å gå inn i Innstillinger -> Sikkerhet (og posisjon) -> Skjermlås.

  • Noroff tilbyr en rekke studier innenfor IT, programmering og design, for deg som har lyst til å jobbe med framtidas teknologi. Les mer om våre studier her.