OK – kanskje ikke hele ubåten. Men god og praktisk teknologi, kjenner ingen grenser.

Se for deg at du stiger ned i USS Colorado – en 115 meter lang Virginia-klasse angrepsubåt. Midt blant avanserte måleinstrumenter, rakettsystemer og andre kostbare duppeditter, ser du plutselig en gjenstand du drar kjensel på tv-kroken. En Xbox 360-kontroller!

Og den er der ikke uten grunn: Når USS Colorado går inn i aktiv tjeneste i november blir det den første båten i amerikanske ubåtflåten som bruker Microsofts håndkontroller til å styre periskopet, skriver den amerikanske avisen The Virginian-Pilot.

På testområdet med kallenavnet «Area 51» testes en Xbox 360-kontroller til bruk på amerikanske kampubåter. (LOCKHEED MARTIN via Stripes.com)

Tar noen minutter å lære

Periskopet på ubåter i Virginia-klassen er ikke slike vi kjenner fra Hollywood-filmer – denne roterende tuben som kun én person kan titte gjennom av gangen. De er utstyrt med flere høyoppløsningskameraer som sender bilder til digre monitorer i kontrollrommet.

Inntil nå har systemet blitt styrt av en joystick som ligner på de du finner i helikoptre. Men denne har vært nokså upopulær.

– Den er litt «clunky» i hånda og veldig tung, sa sjømennene om joysticken da sjøforsvaret spurte hvordan arbeidsdagen deres kunne forbedres.

Sjøforsvaret, sammen med forsvarsutstyrprodusenten Lockheed Martin, har sett på mulighetene for å benytte kommersielle hyllevarer til militært bruk.

Løsningen på joystick-problemet ble altså håndkontrolleren til Xbox 360.

Dette er teknologi sjømennene har vokst opp med, og det tok dem kun noen minutter å lære de skulle styre periskopet, ifølge Lockheed Martin. Den gamle joysticken krevde flere timer med trening!

Sparer 300 000

For en overivrig FIFA-fantast er det kanskje surt å måtte erstatte en ødelagt håndkontroller. Men det er jo selvfølgelig bare lommerusk for det amerikanske sjøforsvaret – spesielt sammenlignet med de gamle joystickene. Disse kostet rundt 38 000 dollar, noe som tilsvarer i overkant av 300 000 kroner.

Og Xbox-kontrollene? I Statene går de sjeldent for mer enn 30 dollar, eller 239 kroner.

– Joysticken passer kun til ubåtene av Virginia-klassen, mens Xbox-kontrollen kan jeg kjøpe i hvilken som helst spillbutikk, hvor som helst i verden, sier navigatør på ubåten USS John Warner, Mark Eichenlaub til The Virginian-Pilot.

Ifølge Eichenlaub, er sannsynligheten stor for at flere kjente gjenstander fra hjemmet tas i bruk av sjøforsvaret. Målet skal være å omgi sjømennene med utstyr og teknologi de er vant med hjemmefra, som for eksempel berøringsskjermer på nettbrett og mobiltelefoner.

Og er de heldige unngår de dette marerittet fra lanseringen av Xbox 360:

Toppbilde: Lt. Lara Bollinger, US Navy (100903-N-9204B-002) via Wikimedia Commons.