Videodømming har vært et kontroversielt samtaleemne i fotballmiljøet i flere tiår. Noen skriker etter videodømming etter hver feilaktige dommeravgjørelse, mens andre mener videodømming vil ødelegge noe av sjarmen med fotball.
Om man liker det eller ikke, årets fotball-VM har for første gang en egen gruppe med dommere som skal sitte i et videorom å vurdere situasjoner på banen. Fortjener Ronaldo å få rødt kort? Bør Messi få straffe eller filmet han?
Ved hjelp av et team med videodommere som sitter på et kontor i Moskva og 3D-systemer som ser på offside-situasjoner, prøver FIFA å luke ut avgjørende feil.
Så hvordan fungerer systemet?
Videodommerne. I hver av de 64 kampene under mesterskapet skal en gruppe dommere, som sitter på et kontor i Moskva, assistere dommerne ute på de ulike arenaene.
Teamet per kamp består av én videoassistentdommer (VAR), samt ytterligere tre assistenter (AVAR1, AVAR2 og AVAR3). Totalt er det 13 videoassistenter i mesterskapet (oversikt over alle her) som deler på kampene, og alle er offisielle FIFA-dommere.
Teknologien. Videodommerne har tilgang til 33 TV-kameraer på stadion, inkludert 12 høyhastighetskameraer (åtte såkalte super slow-motion kameraer og fire ultra slow-motion kameraer). I tillegg har de eksklusiv tilgang til bildene fra to egne offside-kameraer.
Etter gruppespillet skal to nye kameraer settes opp bak målene.

3D-system for offside. Å se offside er notorisk vanskelig for assistentdommere. I VM 2002 i Sør-Korea og Japan var hele én av fire offsideavgjørelser feil, ifølge denne studien. Mange spanjoler husker fortsatt hvordan landet sitt røk ut av mesterskapet etter å ha fått to mål annulert for feilaktige offside-avgjørelser mot vertslandet Sør-Korea.
I VM i Tyskland fire år etter ble det gjort færre feil, men det gjaldt fortsatt én av ti avgjørelser. En mulig årsak til at det blir gjort så mange feil er den såkalte flash lag-illusjonen.

Nå tas det teknologiske grep. Kameraer og sensorer på sidelinjen skal sørge for at avgjørende beslutninger av dommerteamet blir riktige. Systemet er i 3D siden foten til en spiss kan være over bakken og likevel skape en offside-situasjon.
I denne youtube-videoen forklares 3D-teknologien: Klikk her for å se

Fire typer situasjoner. Videodommerne skal ikke komme med innspill på alle slags avgjørelser, kun ved noen klart definerte situasjoner.
** Mål og situasjoner i forkant av et mål
** Straffespark og situasjoner i forkant
** Direkte rødt kort
** Situasjoner der dommeren tar feil av spillere
Interessert i teknologi?
Noroff tilbyr en rekke teknologiutdanninger rettet mot morgendagens arbeidsmarked. Vi har løpende opptak, som betyr at du fortsatt kan søke på studieplass til høsten.
Sjekk blant annet ut Frontend-utvikling, Applied data scientist og 3D-studiene våre.
Vi har campus i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand, og vi tilbyr nettstudier.