Kunstig intelligens gjør sin inntreden i stadig flere deler av arbeidslivet. Kulturlivet har derimot i større grad blitt skjermet – helt til nå.

Men først: Hvilket av disse diktene tror du er skrevet av et menneske og hvilket er generert av en kunstig intelligens?

Dikt 1:

We real cool. We
Left school. We

Lurk late. We
Strike straight. We

Sing sin. We
Thin gin. We

Jazz June. We
Die soon.

Dikt 2:

the sun rays struck my face

warm tingles to my fingertips

the light showed me a path

i should walk down

i spoke and the whispers of the breeze

told me to close my eyes

i lost my way in a paradise

Synes du det var enkelt? Det synes langt fra alle, ifølge en ny studie av forskere fra Microsoft og Kyoto University. (Sjekk nederst i saken om du tok rett!)

Kunstig intelligens får til stadig flere ting: Kjøre bil. Oversette tekster fra et språk til et annet. Kjøpe og selge aksjer. Tolke følelser i et ansiktsuttrykk. Oppdage hvorvidt du er deprimert kun ved å se på Instagram-bildene dine.

Et annet felt den nå forsøker å mestre, er poesi. Forskere og utviklere viser i en fersk artikkel hvordan de laget en algoritme som skriver egne dikt. Her er et eksempel:

i am a coal-truck

by a broken heart

i have no sound

the sound of my heart

i am not

Den kunstige intelligensen ble matet tusener av bilder sammen med menneskeskrevne beskrivelser og dikt. Dette lærte algoritmen å assosiere bilder og tekst. I tillegg lærte den blant annet rim og hvordan ulike farger og metaforer er knyttet til spesifikke følelser.

Deretter testet forskerne om mannen i gata klarte å skille mellom dikt skrevet av den kunstige intelligensen og et dikt skrevet av mennesker. En slags Turingtest om du vil.

Over 500 personer deltok i undersøkelsen som foregikk over nett. 30 av disse var kunsteksperter.

Å gjette riktig viste seg å være forbausende vanskelig. Forskerne fant at da de viste diktet sammen med et bilde, klarte mannen i gata i kun 51 prosent av tilfellene å gjette at et menneskeskrevet dikt faktisk er skrevet av et menneske. Poesiekspertene klarte det samme i 60 prosent av tilfellene.

Dersom diktet ble vist uten et tilhørende bilde, klarte 55 prosent av de vanlige respondentene oppgaven, mens 57 prosent av ekspertene klarte det samme.

Da forskerne snudde oppgaven på hodet og viste respondentene et dikt laget av den kunstig intelligensen, tok derimot respondentene oftere feil enn rett. Og her klarte mannen i gata seg bedre enn ekspertene (alle resultatene kan du se i tabell 5 på side 11 i artikkelen).

Ett spørsmål til. Hva tror du? Er dette diktet skrevet av en person eller en algoritme?

Dikt 3:

the sun is shining

the wind moves

naked trees

you dance

Denne oversikten er hentet fra artikkelen til forskerne ved Microsoft og Kyoto University:

FASIT:

Dikt 1 er skrevet av poeten Gwendolyn Brooks, mens Dikt 2 er generert av en algoritme.

Dikt 3 er heller ikke laget av et menneske.

Interessert i kunstig intelligens?

Ønsker du å være med å påvirke hvordan datamaskiner og kunstig intelligens kan hjelpe mennesker i fremtiden? 

Da bør du sjekke ut vår bacelorgrad i applied data science.

Gjennom bachelorstudiet lærer du det som kreves for å jobbe som data scientist. Dette inkluderer databehandling, analyse og visualisering, programvareutvikling og utplassering, matematisk og statistisk analyse og kunstig intelligens og maskinlæring.

Toppbilde: Mirko Tobias Schaefer (via Wiki Commons, CC BY 2.0)