Fremtiden er her. Disse futuristiske husene skal bygges av en printer.

Det er noen år siden det første huset ble skrevet ut av en 3D-printer. Men disse husene, som skal bygges i den nederlandske byen Eindhoven, er de første som det er ment at folk skal bo i, melder The Guardian.

Metoden har en rekke fordeler. 3D-printing er mer miljøvennlig og billigere enn konvensjonell bygging, ifølge utviklerne selv. Dessuten er den en løsning på mangelen på murere i Nederland.

Printeren som produserer husene, består av en stor robotarm med en dyse som spruter ut spesiallaget sement.

Denne sementen blir printet ut lag for lag etter de installerte arkitekt-tegningene.

– Dette er innovasjon, og husene har et veldig futuristisk design, sier Rudy van Gurp til The Guardian. Han er direktør i byggeselskapet Van Wijnen, som står bak prosjektet sammen med det teknologiske universitetet i Eindhoven.

– Men vi er allerede i gang med å se fremover, og gjøre det mulig for folk å designe sine egne hjem og printe dem ut. Folk vil kunne få hjemmene til å passe for dem, personifisere dem og gjøre dem mer estetisk behagelige, sier han.

Allerede står nederlendere i kø for å flytte inn i de unike husene. Van Gurp forteller at 20 familier søkte om å flytte inn i det første huset i løpet av en uke.

I de fire første husene skal kun ytter- og innerveggene printes ut, men så er planen at også dreneringsrørene og andre installasjoner skal printes ut i det femte og siste huset. Fundamentet til husene skal imidlertid bygges med konvensjonelle metoder.

3D-teknologien gjør byggeprosessen svært fleksibel, og van Gurp tror denne teknikken vil bli relativt vanlig om bare fem år.

– Da tror jeg om lag fem prosent av boliger vil bli laget med en 3D-printer. I Nederland har vi mangel på murere og folk som jobber med dette, og denne teknologien tilbyr en løsning til det problemet.

De fem første husene er forventet å være ferdig i midten av 2019, og skal etter planen leies ut av et eiendomsselskap.

Interessert i 3D-printing?

Noroff har startet et studie i digital prototyping. Studiet gir praktiske ferdigheter innen 3D-printing, mekanisk design, digital modellering og produktutvikling.

Sammen med moderne prosesser for produktutvikling, vil man gjennom digital prototyping kunne lage tidsbesparende og kostnadseffektive produkter som utkonkurrerer tradisjonell produksjon.

Les mer om studiet her!

Toppbilde: illustrasjon av Houben/Van Mierlo