Wow.
Supermaskinen Summit er enorm. Den fyller et serverrom på størrelse med to tennisbaner, og den er avhengig av 15.000 liter vann i minuttet for å kjøle seg ned. Den er også høyst trolig verdens raskeste og smarteste datamaskin.
Hvor rask? Jo, på ett sekund kan den spytte ut svaret til 200 billiarder – 200.000.000.000.000.000 – regnestykker. Det vil si 200 petaflops.
Sagt på en annen måte har den kraften til to millioner moderne datamaskiner og slår den tidligere verdensmesteren kraftig ned i støvlene. Den har «kun» 93 petaflops og står i Kina.
– Hvis alle menneskene i verden løste et regnestykke per sekund, ville det tatt verdens befolkning 305 dager å gjøre det Summit kan gjøre på ett sekund, skriver Oak Ridge National Laboratory i en uttalelse.
Dersom kun én matematiker skulle gjort den samme jobben, ville det tatt denne over seks milliarder år.

Om du er interessert i å skaffe den en supermaskin selv, bør du vite at Summit kostet om lag 1,5 milliarder kroner å lage, ifølge New York Times.
Det er nær sagt et kappløp mellom Kina, Japan, USA og Europa om å utvikle de raskeste datamaskinene. Det kan bety at Summit ikke vil ha verdensrekorden i særlig lang tid fremover.
Så hva skal man egentlig med disse sinnssvakt sterke supermaskinene?
– Dette er maskiner for stordata og kunstig intelligens. Det er det som er fremtiden, forklarer IBMs John E. Kelly, som har vært med på å bygge Summit, til New York Times.

Live Science har listet opp ni ting man kan bruke supermaskiner til.
1. Gjenskape Big Bang
2. Forstå jordskjelv
3. Forstå hvordan proteiner bretter seg sammen og forårsaker sykdommer som Alzheimers
4. Kartlegge blodstrømmen i kroppen din i sanntid
5. Modellere svineinfluensa for å finne ut hvordan det spres og hvordan man stopper det
6. Teste atomvåpen ved hjelp av simuleringer
7. Forutse orkaner
8. Forutse klimaendringer
9. Bygge en komplett modell av hjernen
Interessert i teknologi?
Noroff tilbyr en rekke teknologiutdanninger rettet mot morgendagens arbeidsmarked, slik som Frontend-utvikling, Nettverk og IT-sikkerhet, Applied data science og Digital prototyping.
Vi har løpende opptak, som betyr at du fortsatt kan søke på studieplass til høsten.
Toppbilde: ORNL