Roboten på bildet har 350 sensorer, 20 datamaskiner og på en time kan den lage 65 burgere for deg.

Nei, slapp av, den benytter seg ikke av frosne burgere og ferdigkuttede grønnsaker. Den kverner kjøttet ditt, river osten og kutter tomat, sylteagurk, salat og brød helt ferskt til hver enkelt burger. Bon appetit!

For en knapp femtilapp får du en gourmetburger hos Creator i San Francisco.

Creator, som åpnet dørene i sommer, er den første restauranten i verden som har installert en robot som lager burgeren din fra start til slutt. Tiden? Fem minutter fra bestilling til levering.

Alt er ikke klart ennå, men på sikt er planen at du skal kunne skreddersy din egen burger gjennom en app, så blir bestillingen din sendt rett til roboten.

Roboten er et av flere tegn til at fastfoodbransjen – og resten av restaurantbransjen? – er i ferd med å endre seg til det nær ugjenkjennelige. Kanskje tar det bare noen år, kanskje tar det et tiår eller to, men utviklingen virker uunngåelig.

Denne videoen viser hvordan roboten fungerer:

Automatisering av matlaging på dette nivået er bare i startgropen ennå, men allerede er den svært lønnsom.

Roboten tar mindre plass enn et vanlig fastfood-kjøkken, noe som betyr at restauranten eller gatekjøkkenet kan betale mindre leie. Dessuten senker den lønnskostnadene siden man trenger færre ansatte, den er potensielt mer hygenisk siden færre folk er i kontakt med ingrediensene og sist, men ikke minst: fastfooden blir enda mer fast.

En OECD-rapport fra i våres (som vi har omtalt her) anslår at ansatte som tilbereder mat (food preparation assistants) er den arbeidsgruppen som er aller mest utsatt for automatisering de neste tiårene.

Burger-robotene er langt fra allemannseie i dag. Men automatiseringen er på full vei inn i restaurantbransjen. Hos burgerkjeden Max her til lands bestiller du maten din via en touch-screen, det samme gjør du på en rekke McDonalds-restauranter.

2018 er året til matroboter. Er ikke burgere tingen for deg, er det greit å vite at roboter også har begynt å lage salater. Spyce Kitchen åpnet dørene i Boston i mai og er et forsøk på å gjøre sunn mat billigere og enklere.

Interessert i fremtidens arbeidsliv?

Noroff tilbyr en rekke teknologiutdanninger rettet mot morgendagens arbeidsmarked.

Du kan velge mellom blant annet bachelorgrader i applied data science og digital etterforskning, samt fagskoleutdanninger innen frontend-utvikling og digital prototyping. Disse kompetansene er svært ettertraktede i arbeidsmarkedet.

Vi har løpende opptak, som betyr at du fortsatt kan søke på studieplass til høsten, vi har campus i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand, og vi tilbyr nettstudier.