Det er lite som er kjipere enn den tekstmeldingen: «Hei! Nå har du snart brukt opp din inkluderte data denne måneden».
Enten må du kjøpe en ekstra pakke med data, eller så må du bite i det sure eplet og knipe igjen på mobilsurfinga. Hva skal du gjøre på bussturen hjem hver dag nå, liksom? Sitte og glo på de andre passasjerene?
https://giphy.com/gifs/bus-suaLtOGATYZHi
Vel. Tru’kke det …
Heldigvis er det råd å få. Det vil si – har du først brukt opp datamengden din, så er det ikke så mye å gjøre med det (bortsett fra overnevnte alternativer). MEN – vi har samlet de beste tipsene til hvordan du kan unngå å komme til det punktet!
1. Bruk Wi-Fi – hvis du stoler på nettverket
Det sier seg selv: Når du kan, koble deg til et trådløst nettverk. Er du hjemme hos noen, på hotell, eller hvor det skulle være, sjekk alltid om det er et Wi-Fi tilgjengelig som du kan bruke. Det er mye data å spare på sånt.
Når det er sagt: Det er en sikkerhetsrisiko i å koble seg på åpne og/eller ukjente nettverk, for eksempel på kafeer. Det er nemlig mulig for hackere å «kuppe» nettet, eller sette opp falske hotspots med troverdige navn … og så få tilgang til dataen din, når du kobler deg på. Så vær litt kritisk med hvilke Wi-Fi-nett du bruker.
2. Skru av Wi-Fi-hjelp/smart nettverksbytte
Hvis du bruker iOS er det første du kan gjøre, å skru av Wi-Fi-hjelp. Denne finner du på Innstillinger > Mobilnett (heeeeeeeeelt nederst på siden).
På Android heter det «Smart nettverksbytte». Her er menyene litt ulike fra modell til modell, men let etter noe slikt som Innstillinger > Tilkoblinger > Wi-Fi > Avansert. Så er det en bryter der, hvor du kan skru dette av eller på.
Det Wi-Fi-hjelp eller Smart nettverksbytte gjør, er å få mobilen til å hoppe over på mobilnettet når du har svakt signal på Wi-Fi-nettet du er koblet til. Dette kan det gå myyyyye data til, om du ikke følger med …
Da vi testet hadde Wi-Fi-hjelpen brukt nesten 1 GB på én måned. Og det er jo ganske mye når du kun har for eksempel 3 GB i abonnementet ditt.
3. Skru av mobildata for automatiske oppdateringer
De fleste av oss har på funksjonen slik at apper og annet oppdateres automatisk, når oppdateringer er tilgjengelige. Det betyr at du har null kontroll på når dette skjer, og at det for eksempel kan forekomme når du går på gata og ikke er tilkoblet Wi-Fi.
Derfor er det mange bytes å spare på å skru av mobildatabruken til automatiske oppdateringer, og dermed sikre at dette kun skjer på Wi-Fi.
På iOS gjør du dette ved å gå inn på Innstillinger > iTunes og App Store. Deaktiver Bruk mobildata.
På Android går du inn i Play Butikk > Innstillinger > Oppdater apper automatisk. Velg deretter Oppdater apper automatisk bare via Wi-Fi.
4. Skru av bakgrunnsoppdatering
Mange apper oppdaterer feedene sine selv når du ikke bruker dem aktivt, og det kan det gå mye data til. Derfor kan det være lurt å skru av bakgrunnsoppdateringen på appene dine.
På iOS gjør du dette ved å gå inn i Innstillinger > Generelt > Bakgrunnsoppdatering. Her kan du deaktivere bakgrunnsoppdateringen for alle apper samlet, eller gjøre det for hver app. En pekepinn på hvor mye data hver app bruker finner du i Innstillinger > Mobilnett. Her kan du også velge bort muligheten for å bruke mobildata på enkelte apper, hvis du ser at noen av dem bruker mye data.
Et tips er for eksempel å skru av mobildata for bilder – da unngår du at bildene fra telefonen synker automatisk med iCloud før du er tilkoblet Wi-Fi. Det samme med Google Foto, der finner du synkroniseringsinnstillinger i appen.
På Android går du inn på Innstillinger > Databruk. Her vil du få oversikt over hvor mye data de forskjellige appene bruker. Klikk deg inn på de du ønsker å spare data på og aktiver Begrens databruk.
5. Minimer databruken på sosiale medier
Noen av de mest populære appene er uten tvil Facebook, Instagram og Snapchat. Men disse appene er noen virkelige datatyver. I en uformell test så vi at Facebook og Instagram i snitt spiste opp 7 MB i minuttet(!), som tilsvarer 420 MB i timen. Snapchat er litt mer nøktern på rundt 1 MB i minuttet, men det gir fortsatt dataene bein å gå på.
Derfor kan det være lurt å justere innstillingene til å spare data der du kan på de sosiale mediene, sånn at du får enda mer kapasitet til de virkelig viktige tingene. Som likes.
På Facebook gjør du dette først og fremst ved å skru av autoavspillingen av videoer (som jo er det som bruker flest bytes) når du ikke er tilkoblet Wi-Fi.
Dette gjør du ved å klikke deg inn på de tre små strekene nederst til høyre i appen. Scroll deg deretter ned til Innstillinger > Kontoinnstillinger > Videoer og bilder > Autoavspilling. Velg Bare når tilkoblet Wi-Fi. Her kan du også kontrollere deaktivere bilder og videoer i HD – noe som også vil bruke ganske mye data.
Både Instagram og Snapchat har på sin side enkle innstillinger for å begrense databruken.
På Instagram trykker du deg inn på de tre små prikkene øverst til høyre når du er inne på profilen din. Trykk deg så inn på Mobildatabruk og aktiver Bruk mindre data.
På Snapchat trykker du deg inn på innstillingshjulet øverst til høyre når du er inne på profilsiden din (der du også ser bildet ditt). Gå inn på Administrere og aktiver Datasparemodus.
6. Last ned film, musikk, podcaster og artikler på forhånd
Å strømme medieinnhold kan bli svært kostbart hva angår datamengde. Vær derfor smart og last ned det innholdet du skal bruke på forhånd.
Om du er av de mange som liker å høre på musikk når du er ute på vift, så kan det være lurt å laste ned spillelistene du vil høre på. Hvis du bruker Spotify, som de fleste av oss, gjør du dette rett og slett ved å huke av Download øverst på spillelisten. Hvis ikke bruker du fort opp rundt 20 MB på halvtimen.
For å forsikre deg om at Spotify ikke begynner å strømme musikk når spillelisten er slutt, gå inn på det lille innstillingshjulet, og deretter inn på Playback, hvor du kan aktivere Offline-funksjonen. Da spilles utelukkende musikk du har lastet ned.
Om du er av de som liker å høre på podcaster på din vei, gjelder det samme her: Last ned podcasten på forhånd. Her varierer filstørrelsene veldig, men de ligger ofte på 30 til 60 MB i timen. De fleste podcast-apper har en funksjon for dette. Et annet tips er å deaktivere funksjonen for automatisk nedlastning av podcaster du abonnerer på. I iTunes gjør du dette ved å klikke deg inn på den aktuelle podcasten, for så å klikke på det lille hjulet øverst til høyre. Gå inn på Oppdater hver, og velg Manuelt. Da har du kontroll på når podcastene dine oppdateres.
Hvis du liker å lese avis- og magasinartikler mens du sitter på bussen på vei til jobb, kan det være lurt å laste ned også disse på forhånd. Dette kan du gjøre med apper som Pocket og Instapaper. Da leser du helt datafritt.
Om det er langtur du skal ut på, og du tenker at det hadde vært greit med litt film- og serieunderholdning underveis, så lagre innholdet lokalt på mobilen eller nettbrettet ditt på forhånd. Det er ikke alle strømmetjenestene som tilbyr denne funksjonen, men du finner den hos Netflix, Viaplay, TV 2 Sumo, Amazon Prime Video, og Mubi.
7. Bruk kart offline
Det har aldri vært enklere å finne fram etter at mobiltelefonene begynte å servere oss gode kart. Men for eksempel Google Maps kan kreve mye data. Derfor, om du på forhånd vet hvor du kan behøve å benytte deg av et kart for å finne fram, så kan det være lurt å laste ned kart på mobilen din til offline bruk.
8. Hold oversikten gjennom mobilappen din
Helt til sist, for at du skal unngå at det blir en stor overraskelse at du plutselig har brukt opp datamengden din, så anbefaler vi å laste ned appen som telefonselskapet ditt garantert har. Her får du lett oversikt over hvor mye data du har brukt i en periode, og hvor mye du har igjen.
Da blir det også lettere å vurdere om du er nødt til å ty til ytterligere og mer drastiske sparetiltak – som da blir å legge fra deg telefonen og ja, se på trærne og folkene rundt deg i stedet.
Kilder: DinSide, Online.no, WIRED.