Kunstig intelligens er ikke bare noe som skjer i fremtiden og i HBO-serien Westworld. Kanskje tenker du ikke så mye på det, men mest trolig tar du i bruk teknologien til daglig.

Her er et knippe hverdagslige ting kunstig intelligens blir brukt til i dag.

1. Google-søk

For mange av oss er søkemotoren til Google en viktig del av hverdagen. På tross av den enorme veksten til teknologiselskapet de siste 20 årene, er det fortsatt søketjenesten selskapet håver inn mest penger på.

Det er kanskje ikke så rart. Det blir gjort millioner av søk på Googles plattform hvert eneste sekund.

Så hvordan brukes kunstig intelligens til å hjelpe deg med å finne ut alt det du måtte lure på?

Tidligere var algoritmene til tjenesten styrt av regler laget av Googles utviklere. For noen år siden introduserte selskapet imidlertid kunstig intelligens i form av dyp læring og kunstige nevrale nettverk til tjenesten.

Den kunstige intelligensen analyserer ordene og uttrykkene som blir brukt i søkefeltet og velger resultatene den tror er mest relevante for akkurat ditt søk. Dette skal gjøre resultatene til nye søk – altså søk som ikke har blitt gjort før – bedre, ifølge Wired.

2. Chatboter og kundeservice

Dersom du chatter med et selskap du er kunde av, er det ikke sjelden at den du chatter med er en algoritme. Chatboter (et dataprogram som mennesker kan snakke med) blir nemlig stadig vanligere i både Norge og internasjonalt – og de blir stadig bedre.

SINTEF og Universitetet i Agder jobber nå med å utvikle en chatbot som i første omgang skal benyttes av Alarmtelefonen og ung.no. Slik skal man kutte ned på ventetiden og hjelpe enda flere, melder NRK.

3. Film- og musikkanbefalinger

Tjenester som Spotify og Netflix bruker kunstig intelligens til å skreddersy musikk- og filmanbefalinger til sine kunder. De baserer anbefalingene sine på dine tidligere seervaner.

Hører du på artisten Lorde? Kanskje du også vil like Willow.

Så du på dokumentarserien Wild Wild Country? Kanskje du vil også like Going Clear. Scientology and the Prison of Belief.

4. Oppdage svindelforsøk

Kunstig intelligens passer også på pengene dine. Dersom bankkortet ditt plutselig blir brukt på et uvanlig sted, kan dette oppdages av banken. Det er ikke fordi det sitter ansatte og følger med på hvert eneste kjøp du gjør – heldigvis!

Det er et program som i sanntid analyserer kjøpene du gjør, og dersom den finner noe rart, sender banken deg en e-post og spør om dette er riktig. Ofte blir kunstig intelligens brukt til dette.

5. Netthandel

Giganten Amazon er i front blant nettbutikkene i bruken av kunstig intelligens. Ved å analysere våre handlevaner og brukermønster, har selskapet blitt rasende god til å vite akkurat hva vi ønsker oss, omtrent før vi vet det selv.

I nær fremtid?

Så hva skjer fremover? Ettersom utviklingen skyter fart, vil trolig digitale assistenter som Siri og Alexa bli en mer integrert del av livene våre enn de er i dag.

Bare sjekk hva som skjer når Googles kunstige intelligens ringer til frisøren:

I tillegg vil selvkjørende biler og busser kanskje bli normalen i mange byer i løpet av de neste tiårene.

Interessert i teknologi?

Noroff tilbyr en rekke teknologiutdanninger rettet mot morgendagens arbeidsmarked, slik som Nettverk og IT-sikkerhetApplied data science og Digital prototyping.

Vi har løpende opptak, som betyr at du fortsatt kan søke på studieplass til høsten.

Toppbilde: HBO