3D-printing er en av dagens mest spennende teknologier.
Stadig kommer nye 3D-maskiner som kan revolusjonere en rekke områder i samfunnet vårt. Likevel er potensialet til teknologien langt fra oppnådd, og det er ventet at utviklingen vil sette ytterligere fart de neste tiårene.
Usikker på hvordan 3D-printing fungerer? Ta en titt på denne introduksjonsvideoen:
I Kina har forskere nylig brukt 3D-printere til å lage nye ører til barn. Fem barn i alderen 6 til 9 år fikk nye ører. Alle ble født med sykdommen Microtia, som gjør at ett av ørene deres er underutviklet.
Forskerne laget først en 3D-modell av barnas friske øre og speilvendte det. Deretter tok de celler fra det deformerte øret, og grodde dem i en nedbrytbar støpeform i tre måneder. Til slutt transplanterte de øret på barna. Prosessen er beskrevet i en ny studie.
3D-printing i helsesektoren er ikke særlig vanlig i dag, men kommer til å komme for fullt de neste tiårene. Og det stopper ikke ved ørene. Man vil kunne printe tenner, legger, armer og bein.
- Interessert i 3D-printing? Studer digital prototyping ved Noroff
I 2013 estimerte forskere ved Universitetet i Louisville at vi det bare vil ta 10 år før vi er i stand til å printe ut spesialtilpassede hjerter, basert på pasientens egne celler.
– Realistisk sett kommer vi til å leve til vi blir 100… 110 år. Med bioprintede organer, kommer ikke det å leve til 110 å være som å leve til den alderen i dag, sier teknologiekspert Jack Uldrich til CNBC.
Slik fungerer bioprinting:
3D-printing er ikke bare for små gjenstander med størrelser på om lag et A4-ark. For noen uker siden satte romselskapet Made in Space en ny verdensrekord. Rekorden ble satt her på Jorda, men kan ha store konsekvenser utenfor vår atmosfære.
Selskapet klarte nemlig å printe ut en 37,7 meter lang bjelke.

3D-printing kan drastisk øke rekkevidden av våre romreiser, har NASA tidligere sagt. Teknologien kan gjøre at romfartøy slipper å ha med seg så mange ekstradeler, siden de bare kan printe ut nye, skriver Space. Det er allerede i dag to 3D-printere i Den internasjonale romstasjonen.
Dessuten kan 3D-printing være en katalysator for innovasjon. For noen år siden deltok den indonesiske mannen Arie Kurniawan i en konkurranse, avholdt av industrigiganten General Electric. Målet med konkurransen var å redesigne en del som kobler flymotoren til vingen. Arie hadde absolutt ingen erfaring med industriteknikk. Null og niks. Likevel slo han de 1000 andre deltagerne og vant konkurransen.
Hvordan fikk han det til?
Jo, han brukte 3D-teknologi. Aries bidrag besto alle tester og veide hele 83 prosent mindre enn delen den erstattet.
I dag finnes det også 3D-printere som bygger hele huset ditt for deg. En 3D-printer, designet ved University of Southern California, skal kunne bygge deg et komplett hus på 232 m2 på under 24 timer.
Slik fungerer den:
Interessert i 3D-printing?
Noroff har startet et studie i digital prototyping. Studiet gir praktiske ferdigheter innen 3D-printing, mekanisk design og konstruksjon, digital modellering og produktutvikling.
Sammen med moderne prosesser for produktutvikling, vil man gjennom digital prototyping kunne lage tidsbesparende og kostnadseffektive produkter som utkonkurrerer tradisjonell produksjon.
Kilder: Forbes, Wired, The Verge, Space, Dinside, Quartz