Omtrent fra starten har Google handlet om mer enn bare søk. Men akkurat hvor mye spennende selskapet holder på med – på vidt forskjellige områder – er de færreste klar over. Og vi snakker ikke en gang om moderselskapet Alphabet sine selvkjørende biler eller Project Loon.

Her er i stedet elleve digitale tjenester og produkter du kan sjekke ut her og nå:

 

Timelapse

Da dette dukket opp i november, ble vi slått i bakken: Basert på fem millioner satelittbilder tatt mellom 1984 og 2016, har Google laget en timelapse av hele verden gjennom 32 år. Les den setningen en gang til.

Fordelt på 3,95 billioner piksler kan du se isbreer trekke seg tilbake, byer bygges opp og nye, vulkanske øyer dukke opp i havet. Zoomer du inn på Oslo-området, kan du se flyplassen forsvinne fra Fornebu og Operaen dukke opp i Bjørvika.

 

Finn gratis fonter

Jobber du med et grafisk prosjekt, men mangler den perfekte fonten? I Google Fonts kan du i skrivende stund utforske 816 font-familier, prøve dem ut, se masse statistikker … og laste ned dem du liker.

For å teste fontene, kan du bare begynne å skrive i feltene med eksempel-tekster.

 

Keep

Det kan se ut som en svært simpel notat-app. Men Google Keep er i virkeligheten en skjult perle.

Foto: Skjermdump fra YouTube / Android

Sider og bilder du finner på nettet kan veldig enkelt lagres til Keep, med dine egne kommentarer. Inne i Keep går det lynkjapt å opprette notater og lister. Og smart søketeknologi – som blant annet forstår tekst og motiver på bilder, og automatisk kan gruppere notater – gjør det til en smal sak å finne dem igjen.

 

Allo

Google Allo minner om Facebook sin Messenger-app. Du har sikkert allerede alle vennene dine på sistnevnte, så hvorfor bytte? Fordi … Google-assistenten. Her kan du chatte direkte med en kunstig intelligens, som er imponerende god – og tar i bruk de enorme mengdene data Google besitter. Du kan også invitere med assistenten i en gruppe-chat med andre.

For å «skjønne greia», prøv det selv.

 

Arts & Culture

Du husker kanskje Google Art Project? Det er en god stund siden selskapet begynte å ta ekstremt høyoppløste bilder av kunstverk rundt om på verdens museer, og legge dem ut gratis på nettet.

Innen nå er satsingen utvidet til det de kaller Arts & Culture, og inkluderer også blant annet masse historisk materiale. Det er utrolig mange skatter her, nok til at du kan utforske og lære så lenge du bare orker. Vi anbefaler også mobil-appen, til Android og iPhone.

 

Foto og PhotoScan

Huker du av for automatisk synkronisering i Google Foto, lastes alle mobilbildene dine opp i skyen – og blir der selv om du mister eller bytter ut mobilen. Skylagring kan du imidlertid få mange andre steder.

Fordelen med akkurat denne appen, er all Google-teknologien som er integrert, som kartdata og bildegjenkjenning. Søk etter «Italia», og den finner alle bildene fra ferien der. Mer imponerende: Søk på «konsert», «selfie» eller «katt», og du får relevante treff fra alle dine egne bilder.

Bruker du også PhotoScan – sjekk ut videoen over – kan du enkelt få alle bildene fra gamle foto-album inn i samlingen.

 

Google Sky, Moon og Mars

Du kjenner garantert til Google Earth. Men hva om du kunne snu deg rundt og se i den andre retningen – ut mot verdensrommet? Det kan du, med Google Sky.

Foto: DSS Consortium, SDSS, NASA/ESA

Når du først er i gang, hvorfor ikke også sjekke ut Google Moon og Google Mars?

 

Google Earth VR

Men, til slutt: Det her er faktisk det kuleste noensinne, og det handler om vår egen planet. Nemlig Google Earth VR. Videoen nedenfor sier mer enn utallige ord, se den for å få et inntrykk.

Earth VR er ute nå, gratis, til HTC Vive. Vi regner med at det snart også vil dukke opp til andre VR-plattformer.

 

  • Ble du inspirert til å selv utforske hva som er mulig å gjøre med ny teknologi? Med utdanning fra Noroff får du kunnskaper som kan være uvurderlige … for eksempel i en jobbsøknad hos Google.

Kilde/inspirasjon: Business Insider. Toppbildet: Skjermdump fra YouTube/Google Earth VR