Du har sikkert opplevd det hundre ganger før. Du sitter i kinosalen med store forventninger til kveldens film og aner fred og ingen fare – og ut av kinomørket kommer plutselig det mest intense lydbildet du noensinne har hørt. Hilsen THX.

De fleste kjenner til THX, firmaet som skapte uttrykket «kinolyd». Selskapet ble grunnlagt av «Star Wars»-general George Lucas is 1983, og selskapets kjenningsmelodi er den berømte minikomposisjonen «Deep Note».

Det lille musikkstykket har én hovedfunksjon — å gjøre kinopublikum oppmerksom på at de nå skal oppleve kinolyd med THX-standard.

Og for en lyd det er … ta en kjapp lytt på originalen fra 1983:

Første gang «Deep Note» ble spilt for et publikum var faktisk på premieren til «Star Wars: Return of the Jedi» i Los Angeles i 1983.

«Deep Note» består av hele 30 spor eller stemmer. Hvert av dem starter med en svak lyd innenfor 200-400 Hz, mens de sakte utvikles til en veritabelt monster over tre oktaver.

I motsetning til det mange tror så er ikke lyden på«Deep Note» spesielt høy, men den oppleves som ekstremt høy fordi den fyller nesten hele frekvensbildet på én gang.

Slik ser spektografiet av «Deep Note» ut:

Ganske massivt, ja. «Deep Note» ble komponert av James A. Moorer, og i motsetning til det mange tror så er ikke melodien spilt live, den er derimot programmert fra A til Å.

Hele stykket er kodet i «C», og består av til sammen rundt 600 linjer med kode, skrevet og testet ut i løpet av fire intense dager i 1983.

THX-lyden har blitt stående som en ikonisk lyd som alle kinogjengere kjenner igjen, og det fantes egentlig ingen grunn til å endre på lyden — før Moorer selv kom på banen igjen i 2015.

I den originale «Deep Note» brukte han 30 stemmer — denne gangen ville han ha med hele 80!

Resultatet har fått navnet «THX Eclipse» og er intenst nok til at flere etter sigende har opplevd at tannfyllingene deres vibrerer i kinosalen:

Moorer har avslørt at både Beatles-låta A Day in the Life og Bachs Fuge i B-moll har vært sterke inspirasjoner for «Deep Note». Andre har også latt seg inspirere, som rap-mogulen Dr. Dre, som faktisk er saksøkt for å ha brukt et ulovlig sample fra «Deep Note» på albumet «2001».

Moorer har definitivt satt sitt preg på både musikk- og filmverdenen. I videoen nedenfor kan du se den genierklærte komponisten nerde ut om lyd, musikk og analoge synther i et sjeldent intervju: