London så helt annerledes ut for 60 år siden enn det gjør i dag. Hvordan klarte skaperne bak seersuksessen The Crown å gjenskape 50-tallet?

Serieskaperne brukte i korte trekk visuelle effekter (VFX) og historiske arkivbilder. Resultatet er storslått og realistisk.

Byen har naturlig nok forandret seg kolossalt de siste 60 årene. Dagens veiskilt og vinduer som går gulv-til-tak måtte fjernes fra den endelige versjonen.

Buckingham Palace så også svært annerledes ut da, enn det praktbygget gjør i dag.

— Vi bruker mange steder som vi ikke har tilgang til. De må da i stedet bli gjenskapt i VFX, men på en helt usynlig og sømløs måte. Vi gjenskaper Buckingham Palace, som alle vet hvordan ser ut. Dersom vår versjon ikke er overbevisende, kommer vi i trøbbel, forklarer Ben Turner, som jobber med seriens VFX, til BBC.

Turner innrømmer til Shoot Online at serieskaperne av og til måtte gjøre serien mindre lik fortiden for å gjøre den troverdig. De gjenskapte blant annet Buckingham Palace mindre skittent av sot enn det var i virkeligheten.

— Seerne ville blitt sjokkert av å se hvor skittent det egentlig var, ifølge historiske bilder, så vi gjorde det litt renere. Vi måtte likevel være tro til virkeligheten, forklarer han.

En annen utfordring er å gjenskape de store folkemengdene som samler seg når megapopulære dronning Elizabeth II har sine offentlige opptredener.

I stedet for å skape folkemengdene digitalt ved hjelp av datagrafikk eller CGI, filmet serieskaperne statister i flere posisjoner og vinkler, og brukte deretter disse i et dataprogram som automatisk befolker en scene. Resultatet er svært virkelighetsnært.

La oss se på et eksempel. Slik ser scenen ut før det ble lagt til visuelle effekter:

Foto: Skjermdump, One Of Us

Deretter blir hundrevis av mennesker lagt til:

Foto: Skjermdump, One Of Us

— Vi oppdaget at å ha de ekte elementene i de riktige kostymene med ekte menneskeansikter hjalp oss i å oppnå et autentisk utseende, sier Turner til Wired.

Dette er likevel ikke gjort i en håndvending. Veldig mye arbeid ligger bak. For eksempel jobbet 35 personer i seks uker med episoden som handlet om kroningen av Elizabeth i første sesong.

Da er det heller kanskje ikke så rart at serien er et dyrt prosjekt. The Crown er det dyreste programmet på Netflix, og første sesong alene kostet om lag én milliard kroner å produsere.

Har du lyst til å jobbe med visuelle effekter i film og TV?

Norske Kenn Hedin Kalvik og Jeanette Hele Eiternes studerte 3D-animasjon og filmproduksjon på Noroff – i dag jobber de med store reklamefilmer for merker som Nike og Samsung fra sin base i London.

På Noroff sine VFX-studier lærer du å jobbe profesjonelt med VFX innen spennende fagområder som 3D, animasjon, rotoscoping, tracking, retusjering og compositing. Studiet på Noroff fokuserer på praktisk, teknisk og skapende kompetanse relatert til et aktivt utøvende yrkesliv i bransjen.

Undervisningen starter på grunnleggende nivå, og det er ikke behov for spesialisert utdanning utover det formelle opptakskravet – som du leser mer om her.

Toppbilde: Skjermdump, One Of Us