Hvordan så Julius Cæsar egentlig ut?

Mange har trolig en oppfatning basert på hvilke skuespillere som har spilt ham i filmer og TV-serier. Andre har skaffet seg et inntrykk basert på statuer som ble laget av ham mens han levde. Hverken skuespillere eller statuer gir oss imidlertid et fullverdig inntrykk av hvordan den berømte mannen så ut i kjøtt og blod.

Det har arkeologene Tom Buijendorp og Maja d’Hollosy gjort noe med.

Buijendorp og d’Hollosy, som også er en fysisk antropolog, brukte en blanding av ny og gammel teknologi for å få det til. Først 3D-scannet de en marmor-byste, som står ved nederlandske Rijksmuseum van Oudheden, for å lage en digital fremstilling av diktatoren.

Siden denne bysten har flere skader, ble også den kjente Tusculum-bysten scannet, i tillegg til noen romerske mynter med Cæsar som motiv, for å få med alle detaljene. Deretter brukte de leire og silikon til å gi ham et naturtro ansikt.

Resultatet viser at Cæsar hadde en noe spesiell hodeform. Det er usikkert hva det kommer av, men den store utbulingen kan ha kommet fra fødselen. Det er nemlig ikke så uvanlig at fødselen er med på å forme hodet til den nyfødte, som er svært formbart.

Ofte går hodet tilbake til vanlig form, men dersom det ikke blir behandlet kan det føre til permanente endringer til spedbarnets skalle, skriver iflscience.

Slik så Julius Cæsar ut:

Maja d’Hollosy / Rijksmuseum van Oudheden

Synes du han ser kjent ut? Vi har tatt en liten, uhøytidelig test på hvilke av dagens kjente fjes som ligner mest på den fryktinngytende hærføreren.

Legger vi Ceasar inn i VGs VM-tvilling-tjeneste, ser vi at av sommerens VM-spillere ligner han mest på Mexicos Miguel Layún.

Prøver vi rekonstruksjonen i tvillingtjenesten celebslike.me, dukker den britiske forfatteren Ian McEwan opp.

Noroff tilbyr en rekke teknologiutdanninger som er praktisk rettet mot arbeidslivet.

Studerer du 3D design og animasjon hos oss, lærer du å skape fotorealistiske visualiseringer og animasjoner. Som 3D-designer er du en slags skulptør, som jobber med digitale verktøy fremfor leire eller metall.

Vi har løpende opptak, som betyr at du fortsatt kan søke på studieplass til høsten.

Toppbilde: Rijksmuseum van Oudheden