Det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen av ulike studiealternativer. Det er mange spørsmål man må stille seg selv. De viktigste er kanskje: Hva er du interessert i, og hva vil du jobbe med etter studiene?

En kompetanse som bare kommer til å bli mer og mer etterspurt i årene fremover, er å mestre kodespråk og programmering. Er du interessert i webutviklig og design, og synes det er en fordel at utdanningen er svært etterspurt i arbeidsmarkedet, kan en utdanning i frontend-utvikling være perfekt for deg.

Enorm etterspørsel

Etterspørselen etter utviklere er nemlig enorm. Et raskt søk på Finn viser at det er 344 stillinger utlyst for utviklere som kan frontend, fordelt på 170 annonser (søkt 4. april). Noroff har også fått merke den enorme etterspørselen. Flere firmaer har spurt etter lærlinger i frontend – før studiet overhodet var i gang.

Heidi Austlid i IKT-Norge fortalte til nettavisen Digi i fjor at næringen er sterkt underbemannet. Det er mangel på både backend- og frontend-utviklere.

– Markedet er støvsugd for kompetanse. Vi utdanner ikke nok mennesker og kommer til å få et kjempeproblem framover, sa hun.

For fremtidens arbeidsmarked kan det å kunne koding, bli like viktig som det er å kunne engelsk. Derfor bestemte også regjeringen i høst at det skal læres bort mer koding og teknologi i skolen.

– Skal vi ruste barna våre best mulig for fremtiden, må skolen sitte i førersetet i denne utviklingen, sa statsminister Erna Solberg den gang.

Lærer det kreative og det tekniske

Så hva er frontend? Frontend er den delen av programvaren som former det visuelle du ser på skjermen, for eksempel i apper og nettsider. Det er delen vi forholder oss til på mobil og PC. Jobben som utvikler er å lage gode brukeropplevelser på tvers av plattformer.

 

(Saken fortsetter under bildet)

Ved Noroff er den toårige frontend-utdanningen formet for å forberede studentene best mulig på hva som vil vente dem i arbeidslivet. Utdanningen har løpende opptak (det vil si at det er «førstemann til mølla», og at du i praksis kan få tilbud om studieplass kort tid etter at du har søkt på den). Du kan ta utdanningen på nett eller i klasserom, og den er godkjent for lån og stipend ved Statens Lånekasse.

Utdanningen lærer deg det kreative og det tekniske. Når du er ferdigstudert kan du jobbe i en lang rekke bransjer, som designbyråer, mediehus, IT-firmaer og kommunikasjonsbedrifter.

Fremtidsrettede utdanninger

Noroff tilbyr en rekke kreative og fremtidsrettede utdanninger. Alle våre utdanningsløp har et digitalt DNA – om det er frontend-utvikling, grafisk designdigital etterforskning eller digital prototyping.

Noroff har lokaler i Oslo, Bergen, Kristiansand og Stavanger, og de fleste studiene er tilgjengelig som nettstudier. Her er en oversikt over hele vårt studietilbud.