– Vi er i starten av en ny industriell revolusjon, og sentralt står produksjon, sier Ris Fulop, direktør i selskapet Desktop Metal, et teknologiselskap som driver med 3D-printing av metall. 

Han blir intervjuet av Vice i en dokumentar om de enorme mulighetene som finnes innen 3D-printing. Det er lett å bli revet med av ny teknologi, men kanskje har han et poeng?

En grunn vil i så fall være koblingen mellom maskinlæring og 3D-printing. For hva skjer når du får kunstig intelligens til å genere mekanisk design?

Du får en ny måte å designe deler på, som har utviklet seg mye de siste årene.

Fordelene er mange. Maskinlæring kan lage produkter som både er sterkere og langt mer effektive enn tradisjonelt design. Det gjør produksjonen billigere og mer klimavennlig, og produktene blir lettere.

Hvordan er det mulig? Ta en titt på disse eksemplene:

Sykkeldel. Kilde: Instructables
Motordel. Kilde: In the fold
Foto: Arup

Disse merkelige designene er ikke laget av mennesker og ikke for utseendet sin skyld. De er den optimale løsningen for hva de skal bli brukt til.

Som du kan se, ligner designene på organiske eller biologiske former.

Det er kanskje ikke så rart. En av metodene maskinene bruker er nemlig ikke helt ulik hvordan evolusjon virker. De simulerer en lang, lang rekke scenarier og beregner hvordan ulike hendelser vil påvirke delen som skal produseres. Det som ikke fungerer, blir forkastet. Til slutt, etter mye prøving og feiling, sitter man igjen med det sterkeste og mest effektive designet.

Videoen under viser hvordan selskapet MX3D bruker roboter med 3D-printere til å en bro laget av stål i Amsterdam.

For å produsere broen, med sin utrolige form som bøyer og vrir seg, er man avhengig av 3D-printere, skriver Co.Design.

Robot-printerne er nemlig nå i ferd med å lære seg selv å bli bedre å printe ut deler.

– Når maskinen er i gang, kan den identifisere et problem og finne en løsning på sparket, sier MX3Ds Gijs van der Velden.

Interessert i 3D-printing?

Noroff har startet et fremtidsrettet studie i digital prototyping. Studiet gir praktiske ferdigheter innen 3D-printing, mekanisk design, digital modellering og produktutvikling.

Sammen med moderne prosesser for produktutvikling, vil man gjennom digital prototyping kunne lage tidsbesparende og kostnadseffektive produkter som utkonkurrerer tradisjonell produksjon.

Les mer om studiet her!