En ting er at vi (med rette?) kan frykte for liv og helse når datamaskinene med kunstig intelligens tar over verden.

Noe helt annet er trusselen mot den psykiske helsen vår – og alt som heter julehygge – når vi må forholde oss til det her.

En kunstig intelligens har laget en julesang. Og den er … forferdelig.

 

Basert på bildet

Sangen springer ut fra et prosjekt hos informatikk-instituttet ved Universitetet i Toronto. Den er laget ved å fôre et julebilde til en kunstig intelligens, rettere sagt et nevralt nettverk.

– Algoritmen gjenkjenner objektene i bildet, og komponerer en tekst basert på sin forståelse av det, forteller en av forskerne, Hang Chu, til NPR.

Som du skjønner av siste frase, forstår den tydeligvis ikke helt greia med greiner og barnåler:

«There are lots and lots and lots of flowers …».

De som har spilt litt dataspill, får forresten kanskje assosiasjoner til denne:

… men forhåpentligvis er ikke julekakene en løgn!

 

Nevralt nettverk

Mer overordnet er prosjektet et forsøk på å lære datamaskiner å lage musikk, skrive tekster – og til og med danse (via animerte strekmenn, som dessverre mangler her). Teamet kaller det «nevral karaoke».

Som du ser, er det tross alt lagt opp til at du kan synge med.

Ifølge The Guardian startet det med at Chu trente opp et nevralt nettverk med 100 timer med musikk fra nettet. Dette ga et grunnlag for å «skjønne» skalaer og å bygge opp melodier, og nettverket ble deretter lært opp til å legge på akkorder og en tromme-beat.

Dette er for øvrig ikke første gang noe slikt er blitt gjort. En annen datamaskin har laget en slags Beatles-mashup som låter ganske bra, men der teksten virker å være skrevet av noen med adskillig flere fremmede substanser innabords enn selv det berømte firkløveret noen gang prøvde …

Etter å ha lært selve det musikalske, fikk julesang-systemet kverne gjennom sangtekster fra nettet gjennom et par døgn, og hentet ut alle ord som dukket opp minst fire ganger – for å bygge opp et vokabular på 3390 ord.

Som rosinen i pølsa ble det altså lært opp til å ta utgangspunkt i et bilde for å skape musikken.

Resultatet er … ja, du har hørt det. La oss bare si at det er et stykke igjen til de tradisjonelle julesangene. Men sammenlignet med annet som lanseres nå for tiden, er det kanskje ikke så verst?

Nå har du uansett noe nytt og spennende å sette på, når du begynner å bli lei av Mariah Carey og Michael Bublé denne jula.